Илона Андрюс: Steel’s Edge


автор: Траяна 

В пролога към книгата авторите споменават, че книгата e последната от поредицата The Edge. Почти съм убедена, че може би това е последната книга с тези герои, но че сетингът ще бъде използван в нова поредица – твърде интересен е, за да си остане само с четири книги.

Сетингът:  Съпрузите Гордън отново ни отвеждат в света на Ръба – тънката граница между нашият свят (Потрошеното) и този отразен в магическото огледало (Чудатото). Този път действието се развива изцяло на Ръба и в Чудатото, като авторите са се постарали да ограничат до минимум ненужните и повтарящи се разяснения за цялата митология. Истината е, че няколко стратегически диалога между героите напълно разясняват цялата постановка и не дразнят вече запознатите читатели (Сандърсън, на теб говоря!)

Сюжетът: Ричард Мар, роден на Ръба „блатен плъх“ с определени фехтовачески дарби и аристократични маниери, се е превърнал в ловец на  търговци на роби. Неговата цел е да открие престъпните босове, които са планирали цялата схема, и да ги елиминира. За негов лош късмет, за главата му е обявена голяма награда, която го превръща от преследвач в преследван и група търговци на роби успяват да го заловят. От клетката го измъква лечителката (която може при нужда да бъде и ходеща чума) Шарлот де Не, също тръгнала на лична вендета срещу всички замесени в робовладелството. Двамата тръгват по следата, за да се отзоват в сърцето на престъпната империя…

Моето мнение за книгата: Steel’s Edge, както Илона написа в блога си, по същество е любовен роман от периода на регентството, но в дънки. По-добро описание от самата авторка не мога да намеря. Отново имаме елементи на шпионски трилър, приключенски и любовен роман, поставени във фентъзи свят. За феновете на съпрузите-писатели, романът може би не е най-добрият, но в никой случай не бих го нарекла „слаб“. Просто хуморът тук беше една идея по-малко от обичайното, а и самата тема не е особено лека. Донякъде се усеща умората на авторите от героите и желанието им да докарат сюжета до развръзка.

При все това препоръчвам Steel’s Edge и цялата поредица. Знам, че ще ми липсват моите любими хлапета Джак и Джордж… И все пак тайно се надявам след време и те да получат собствени книги.

Поредица The Edge:

1. On the Edge – ревю
2. Bayou Moon – ревю
3. Fate’s Edge – ревю
4. Steel’s Edge

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s