Чарлз Дикенс: Коледна песен


автор: Траяна 

Дори да не сте чели тази класическа повест, то със сигурност сте гледали поне една от многобройните ѝ екранизации. Или поне сте виждали податки към нея (хлапе с патерица, което благославя целия свят = Тими от „Коледна песен“.) Повестта за пръв път е публикувана през 1843 г. и оттогава насам името на главния герой – Ебенийзър Скрудж става нарицателно за стар скъперник.

Сюжетът е доста прост: на Бъдни вечер призракът на стария съдружник на Скрудж – Марли  – му се явява и го предупреждава, че ако не се промени, душата му ще бъде обречена навеки на адски мъки. След това духовете на Предишните, Сегашните и Бъдещите коледи се явяват на стареца и му показват различни картини, които успяват да го трогнат.

 „Коледна песен“ е милозлива и оптимистична повест, която, както ни показват холивудските филми, и до днес се чете семейно на Бъдни вечер пред камината. Може би е първата успешна рекламна кампания на благотворителната дейност по Коледа. Складникавата тема на „Коледна песен“ не успя да затрогне ебенийзърската ми душица и да ме отприщи да върша добри дела. Вероятно е трябвало да я прочета в детска възраст.

За мен литературната стойност на това произведение не се крие толкова в посланието, колкото в няколкото стегнатите, живи описания на Лондон от края на 19-ти век и на живота на различните социални прослойки от този период. Решете сами дали това би ви мотивирало да прочетете повестта.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s