Тери Пратчет: Snuff


автор: Траяна 

Snuff попада в поредицата за градската стража, която напоследък е повече за сър Самюъл Ваймс, отколкото за останалите стражи. Този път дукът (по неволя) на Анкх бива принуден да вземе отпуск, да напусне любимия си Анкх-Морпорк и да опознае семейното имение на съпругата си. В провинцията. При дърветата, зайците  и, за съжаление, при акитата (обект на изследователската работа на Малкия Сам). Разбира се, когато наблизо има ченгета, има и престъпления. И не само, когато ченгето е Ноби Нобс. Сам Ваймс надушва нещо много нередно в местното общество, и това не е миризмата от ботушите на джентълмените.

В Snuff Пратчет критикува сериозните теми за робството и насилственото цивилизоване на „първобитните“ племена.  Отдавна се знае, че Пратчет не е фентъзи-писател, а социален критик. В тази книга този факт си личеше по особено болезнен начин – фентъзи елементите бяха сведени до минимум, а хуморът почти отсъстваше. Също като в „Нощна стража“ и „Туп“. За разлика от свежата поредица за Мойст фон Липуик. 

Подозирам, че трезвият и праволинеен бранител на закона Ваймс не може повече да носи смях. Той е рицарят на сър Тери Пратчет, но вече поизтупан от простоватия си произход и лоши навици,  реабилитиран и успял в очите на читателя. А читателите на Пратчет обичат неудачниците, абсурдните донкихотовци и дребните мошеници, флиртуващи с късмета.

Липсват ми времета, когато във всеки роман на британският гений срещах и обиквах по един от гореспоменатите типажи.

Ако не сте чели нищо от Света на Диска, не почвайте с тази книга. Ако сте зарибени по него ще я прочетете независимо от мнението ми за нея.

И нека Нунган да не бъде с вас!

6 коментара за “Тери Пратчет: Snuff

  1. Pingback: Тери Пратчет: Прахосмукачката на вещицата – Приумици

  2. Pingback: Тери Пратчет: Нация – Приумици

  3. Pingback: Тери Пратчет и Пол Кид – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s