Скот О. Лилиенфелд и колектив: 50 големи мита на популярната психология


https://i1.wp.com/i35.photobucket.com/albums/d177/shannarabg/korici/OTH/50_myths.jpgавтор: Траяна 

Мислите, че сте рационални хора, които не се поддават на шарлатански окултизъм? Вярвате на науката вместо на религията и суеверието?  А как точно знаете, че научното трвърдение, в което сте убедени, е научно доказано? Ще ви кажа как – не знаете. Повечето хора, които не се занимават с наука, не си правят труда да проследят откъде идва научното твърдение, за което са убедени, че е истина.* Скот О. Лилиенфелд и неговия колектив развенчават 50 мита за психологията дълбоко вкоренени в народонаселението – къде заради вече неактуални изследвания, къде заради филмовите клишета.

Книгата е много увлекателна и авторите поднасят аргументите си по приятен и нeнатоварващ начин. За всеки мит ни се подава информация как е произлязъл и защо е толкова популярен, защо не е верен (изцяло или частично) и кой с какви изследвания е доказал това.  За интересуващите се в подробности – има линкове и препратки към изследванията. За себе си се убедих, че също съм жертва на някои от митовете – като например, че язвите и рака се образуват в следствие на стрес, или че възпитанието има по-голям принос за характера отколкото гените.

Откровено казано – смях се на някои от нещата, в които хората вярват (от очите излизали лъчи?!), но изобщо не ми беше весело да установя, че едва ли не всичко ми е предначертано в двойната спирала – от здравето до щастието. В този смисъл може би не е добре за оптимистите да четат „50 големи мита на популярната психология“. „Който трупа познание, трупа тъга“ в случая е подходящ цитат.

При все песимизма, който книгата поражда, я препоръчвам. Ако я четете непредубедено, може би ще си спестите купчина пари, които иначе бихте дали за книги за самолечение и напътствия в живота.

* за протокола – да, знам, че „истински“ е философско понятие и не е същото като „научно доказано“ 

6 thoughts on “Скот О. Лилиенфелд и колектив: 50 големи мита на популярната психология

 1. Хм, от коя година е книгата? Щото пък наскоро четох някои статии, в които се показваше как околната среда влияе на това кои части от ДНК кода да бъдат изпълнени. Механизмите са доста сложни и взаимнозависими, така че смятам, че няма толкова поводи за тъга. 🙂

  Like

 2. Механизмите не са „взаимнозависими“, каквото и да означава това. Експресията на ДНК се влияе от множество фактори – понякога оказващи единично въздействие, понякога променящи въздействието си в резултат на взаимодействие с други фактори – но собствено механизмите са известни от 1960-те години. Имам предвид истинските механизми – ако става въпрос за кристално-диамантени деца с 12-нишкова ДНК… там неща са малко по-другояче (ще рече, че същинската наука биология не се занимава с простотии – и без тях си имаме достатъчно работа).

  Like

 3. Дилвиш, с удоволствие ще изслушам една лекция за това какво са и какво не са диамантените деца, защото информацията в „Шок“ и „Уикенд“ не беше много изчерпателна.
  Все пак трябва да отбележа, че говорех за нещо съвсем друго, което включваше метилови и ацетилови групи, ДНК, хроматин и още куп други подробности, които не претендирам да разбирам. Основното, което успях да синтезирам, беше, че има много неща освен мама и тате, които могат да определят дали да съм щастлив или тъжен и кога.
  Колкото до „взаимнозависими“, означава „зависими един от друг“, „влияещи се един друг“.

  Like

 4. Aз май няма да чета повече тая дискусия, що ли? Задълбахте на генетика и двамата.

  Госте, ако кажеш къде ти е социалния клуб с Дилвиш можем да те абонираме за Слънчевия – истински жив ежеседмичник, който знае всичко за кристалните, индиговите и фотосинтезиращите деца.

  😛

  Like

 5. Шанара, извинявай за изпълнението. Виновен съм. 😦
  Колкото за предложението да ми подарите абонамент, засега университетския абонамент за Science direct ми стига. Все пак благодаря искрено. 🙂

  Like

 6. Става въпрос за епигенетиката, вероятно, която доста се разви в последните години. И аз не съм чувал какви са тези „диамантени деца“.

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s