К. С. Луис: Лъвът, Вещицата и дрешникът


автор: Траяна 

Една от детските книги, попаднали в списъка с най-любими книги на британците, която в българския формат на „Голямото четене“ не бе в топ 100. Обяснявам си го с факта, че българите не са израстнали с романите на Луис. Всъщност, издателите в България се сетиха за този автор след като стана ясно, че „Дисни“ ще правят игрален филм. Иначе цялата поредица се появява в оригинал още през петдесетте години на миналия век.

Книгите купихме на старо преди няколко години. Младежът, който ми подаде плика с бокс-сета на спирката пред УНСС, смело и безотговорно предположи, че ги вземам за децата си и ме накара да се чувствам като лелка. Сега след прочита на романа му простих за забележката.

Определено съм закъсняла да се запозная с „Хрониките на Нарния“. Светът на Луис е цветен и приключенски, а опростения стил – подходящ за деца. За съжаление романът би отегчил възрастен човек, четящ въпросния роман на отрочето си. Героите са очевидно добри/лоши, доста отдалеч си личат препратките към християнската митология и следователно няма много съспенс.

За себе си мога да кажа, че при сцената, в която Луси доверчиво се хваща за ръка с фавна, в главата ми започнаха да се въртят разни цинични мисли по темата за фавните в гръцката митология. Да не говорим, че намерих за дразнещи моментите със сляпата вяра на героите в романа. Като например момента, в който Луси, Питър и Сюзън без никакви доказателства решиха да заклеймят брат си като предател, защото така чувстват нещата и добрия Аслан им го казва.

Имам някои съмнения в педагогическта стойност на „Лъвът, Вещицата и дрешникът“, основно защото се сещам за онази сцена от „Фурурама“, в която вярващите четяха от Стената на предсказанията:

Висшият жрец: Велика стена на предсказанията, разкрий ни волята Божия, за да ѝ се подчиним сляпо!
Другите жреци (напевно): Освободи ни от всяка мисъл и отговорност.
Висшият жрец: Ще четем разни неща от теб.
Другите жреци (напевно): И после ще ги правим.
Висшият жрец: Думите ти ни водят.
Другите жреци (напевно): Ние сме тъпи.

Поредица „Хрониките на Нарния“ (в ред по публикуване):

1. Лъвът, Вещицата и дрешникът
2. Принц Каспиан
3. Плаването на „Разсъмване“
4. Сребърният стол
5. Брий и неговото момче
6. Племенникът на Магьосника
7. Последната битка

2 коментара за “К. С. Луис: Лъвът, Вещицата и дрешникът

  1. Луис е твърде про-религиозен автор, още ми се пени от ужаса, който постигна в мен с Онази грозна сила… бррр. Но може би е правилния вариант за вероучение в училищата, ако все още някой настървено настоява за това да се случи като част от задължителното обучение. Или вече се е случило?

    Харесвам

  2. Дааа, това е единствената книга, която сестра ми някога е чела, и единствената, която зарязах някъде след 50-на страници…. Ironic 🙂

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s