Маргарет Атууд: Одисеята на Пенелопа


автор: Траяна 

„Одисеята на Пенелопа” е кратка и съдържателна книга за любителите на митове и на различното им тълкувание. Подчертавам – не „феминизирано”, а просто различно тълкувание. Не е феминизирано, защото образът на Пенелопа тук, макар и изкаран от наложения класически архетип на вечно чакащата при огнището, вярна съпруга, не отнема мъжката роля, не е равнопоставена на  Одисей. Атууд създава жива, истинска жена, която има твърде малко инструменти, с които да защити себе си, сина си и богатството си. Интелигентна и донякъде цинична, ревнива и дразнещо ревлива, Пенелопа съвсем не е лишена от недостатъци.

Разказът ѝ за нещата у дома, докато Одисей се скитосва – къде по собствено желание, къде, заради гнева на боговете – е интимен, битов и прозаичен поглед върху героичния мит на Омир. Много по-достоверен и вероятен от оригинала. Същевременно песните на дванайсетте робини, същите онези, избесени от завърналия се съруг заради предателство, внасят хуманистична и съвременна гледна точка върху класическото демократично общество.

Прочетете книгата. Маргарет Атууд заслужава вниманието и времето ви, а преводът на Димитрина Равалиева ми доказа, че в България все още работят талантливи и внимателни преводачи.

Ето тук и тук можете да прочетете две чудесни ревюта за книгата, които харесвам  много повече от собственото си.

Един коментар за “Маргарет Атууд: Одисеята на Пенелопа

  1. Pingback: Маргарет Атууд: Разказът на прислужницата – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s