Бърнард Корнуел: Тигърът на Шарп


автор: Траяна 

Индия, 1799 г. В Шрирангапатна Типу султан очаква пристигането на британска войска, чиято директива е да отнеме властта от франкофонски настроения владетел и да си върне контрола над Южна Индия. Сред висшите офицери е полковник Артър Уелсли (бъдещият херцог Уелингтън), който за пръв път ще ръководи самостоятелно военни акции. В редиците на полка му марширува редник Ричард Шарп. Той обмисля идеята да дезертира. Когато му присъждат 2000 камшика за наказание, че е избоксирал висшестоящ, смътното му желание да се махне изкристализира в план за бягство.

По ирония на съдбата висшият ешалон на британците решава, че трябва да изпрати в Шрирангапатна шпиони, и организира „дезертирането” на Шарп и лейтенант Лоуфорд същата вечер. Двамата се отправят към бляскавата столица на Индийския тигър Типу султан.

Трябва да призная, че имах нужда от подобно четиво, за разбиване на лошата читателска карма, която ме сполетя напоследък. Спрях се на романа основно по препоръка на Копо, който е фен на писателя, и после покрай гледането на телевизионния сериал с водещ актьор Шон Бийн. И изобщо не сбърках с този роман.

„Тигърът на Шарп” е първата(хронологически) книга в дългата поредица на Бърнард Корнуел за израстналия от прост редник до майорски чин Шарп. Годините на Наполеоновите войни са интересен период в историята на Западна Европа и дават доста материал на журналиста-учител да се развихри. Корнуел е чудесен писател, който умело описва военните кампании на Уелингтън през погледа на обикновения войник. Шпионските игри пък придават доста динамичност и романтизъм на романа, така че женската аудитория не се отегчава от войнаклъка и битките. Ричард Шарп е нещо като Джеймс Бонд  на Регентския период – секси, съобразителен и благороден, но една идея по-неполиран.

Изобщо „Тигърът на Шарп” представлява 400 страници прекрасно четиво, което изгълтах за няколко дни без да се усетя. Препоръчителен за всеки, който се интересува от кариерата на Уелингтън, а и за почитателите на исторически романи, като цяло.

Поредица „Шарп“

1. Sharpe’s Tiger
2. Sharpe’s Triumph
3. Sharpe’s Fortress
4. Sharpe’s Trafalgar
5. Sharpe’s Prey
6. Sharpe’s Rifles
7. Sharpe’s Havoc
8. Sharpe’s Eagle
9. Sharpe’s Gold
10. Sharpe’s Escape
11. Sharpe’s Fury
12. Sharpe’s Battle
13. Sharpe’s Company
14. Sharpe’s Sword
14.5   Sharpe’s Skirmish (разказ)
15. Sharpe’s Enemy
16. Sharpe’s Honour
17.Sharpe’s Regiment
17.5.Sharpe’s Christmas (разказ)
18. Sharpe’s Siege
19. Sharpe’s Revenge
20. Sharpe’s Waterloo
20.5.Sharpe’s Ransom (разказ вкл. в Sharpe’s Christmas)
21. Sharpe’s Devil

Advertisements

4 thoughts on “Бърнард Корнуел: Тигърът на Шарп

 1. Спомних си сериала, по едно време го даваха в България, нали?
  Не знаех че имало и книги. Едва ли ще изчета цялата поредица де, но в момента и без това съм на историческа вълна… само да си дочета настоящите книжлета, че много започнати книги ми се събраха 🙂

  Like

  • Да, същият сериал е. Шон Бийн (ммм), освен това епизодични роли на Даниъл Крейг и Пол Бетани – всичките на млади години и като прохождащи актьори.

   Like

 2. Имате ли на представа откъде мога да купя поредицата ( не в електронен вариант ) ? Благодаря предварително.

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s