Джо Абъркромби: Последният довод на кралете


автор: Траяна 

Като всеки последен довод, без значение чии, и този на кралете е насилието. Само дето е в по-големи мащаби. Не мисля, че това ще е изненада за вас, ако сте чели първите две книги от трилогията на Абъркромби. Работата миришеше на война и титанични последни битки още от „Гласът на острието” насам. Джо доставя кръв, пот и кал в такива количества, че ще зарадва и най-големия почитател на Тарантино (като моя милост например). И това е най-конкретното, което ще чуете от мен за сюжета. Нали не искате да ви развалям изненадите?

Въпреки изобилието от насилие и любовта към детайлно описание на различни зверства, Абъркромби не успя да ме ужаси до такава степен, че да ме откаже от четенето (като при Ериксън). Също така и не успя да ме привърже достатъчно към някой от героите си, за да го псувам на висок глас, че ми бастисва любимеца (като при Джордж Р.Р. Мартин). Някак си останах дистанцирана от съдбата на всеки герой. Дори Логен Деветопръстия с черногледия си реализъм, и опити да се придържа към някакви принципи на лоялност, ми бе леко безразличен.

Горният абзац може да ви звучи донякъде обезкуражаващо, но не се отчайвайте. В „Последният довод на кралете” има адски много иронични развръзки, които са и достатъчно изненадващи, за да си заслужава четенето на романа. Това, което наистина харесах, бе ролята на Биаз във войната и завъртането на сюжета при северняците. Изобщо Абъркромби, според мен, намери идеалния баланс – краищата не бяха нито сладникави и изкуствено щастливи, нито пък сополиво сълзливи. Умереността е рядко срещана дарба при писателите – те обикновено се стараят да бъдат незабравими, чрез финални емоционално натоварени сцени, които да стиснат читателя за гърлото.

Само заради това си струва да отделите време за цялата поредица. Тя няма да промени хода на живота ви, или дори –  възгледите ви за съвременния фентъзи роман. Просто… ами интересна е, въпреки донякъде предвидимите малки развръзки. Гледана като едно цяло оригиналната трилогия „Първият закон” поддържа сравнително хомогенно качество и в трите книги, и преди всичко не се разтяга до самоцелни описания на шевици или философски възгледи за цената на магията и равновесието в природата.

Препоръчителна на любителите на екшъна.

Поредица “Първият закон”: 

1.The Blade Itself / Гласът на острието – ревю
2. Before They Are Hanged / Преди да увиснат на въжето – ревю
3. Last Argument of Kings / Последният довод на кралете

Света на „Първият закон“

– Best Served Cold / Отмъщението на Монца – ревю
– The Heroes / Герои
– Red Country / Червена страна

Advertisements

One thought on “Джо Абъркромби: Последният довод на кралете

  1. Pingback: Под Моста"Първият закон" - Джо Абъркомби

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s