Клоуи Нийл: Ухапвания в петък вечер


автор: Траяна 

Това е една от книгите, който мога да опиша с една дума и това ще е така важното и многозначително междуметие „уффф”. Както се досещате, произнесено с досада и безразличие.

Готова да си призная, че напоследък не ми се чете много, още по-малко вампирски истории, и това си оказа влиянието върху оценката ми на романа. Влачих тънкото второ томче от поредицата за Чикагските вампири близо двайсет дена, десет от които прекарах в самоувещание да довърша последните 50 страници.

Истината е, че Friday Night Bites не допринася кой знае колко към митологията на Клоу Нийл. Появяват се несанкционирани партита, на които вампирите си похапват от директно от хората, но само колкото да се споменат, без това да има кой знае какво значение за сюжета. Решението на този проблем ще го четем в някоя от следващите книги. Концепцията на авторката за сетинга и видовете нечовеци пък не допринася с оригиналност към жанра като цяло.

Нийл описва с големи подробности как вампиризма се отразява на социалния живот на героинята. Хубавата част е, че освен чисто физическите ограничения, Мерит трябва да се съобразява и с обществените норми на вампирите и да се опитва да запази отношенията си с бившата си съквартирантка. Лошата част е, че отношенията с представителите на мъжкия пол, са клиширани до болка. Типичния триъгълник „лошо момче/забранен плод – героиня  – добро момче/ама не толкова секси.” Ей да му се не види и незадоволеното и нездравословно сексуално привличане. Аман бе! Какво са се вкопчили всички в предпоставката, че сексът едва ли не заробва? Какво стана с еманципацията, сексуалната революция и контрацептивите?

Friday Night Bites, подобно и на първият роман в поредицата е лековат, с тук-таме забавни моменти, но не е нещо което ще запомня за повече от месец. Въпреки мнението на пристрастената читателка, че поредицата поддържа еднакво качество във всичките романи, мисля да прекъсна до тук.

Както казват британците – това не е моят чай. Малко блудкав ми идва.

Поредица Chicagoland Vampires:

1. Some Girls Bite – ревю
2. Friday Night Bites
3. Twice Bitten
4. Hard Bitten
5. Drink Deep
6. Biting Cold – ETA 2012

Advertisements

One thought on “Клоуи Нийл: Ухапвания в петък вечер

  1. Тюх, жалко, че съм те подвела. То като се замисля, малко ми се губи сюжетът именно на тази част от поредицата… Другите повече ми харесват май, което си показателно, че явно съм те излъгала?!

    Инак, за триъгълника – аз имам малко по-различен анализ на ситуацията, но пък аз си падам по триъгълници и анализирането им 🙂

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s