Д. Х. Лорънс: Любовникът на лейди Чатърли


автор: Траяна 

Ето това е роман, който е достатъчно интересен, за да ме остави раздвоена. От една страна възпитаното ми (рационално-читателско с претенции за светско и литературно лустро) Аз си мисли: Бахти новатора и писателя! ‘Бахти стила!”. Същевременно другото ми (циничното, роденото след сексуалната революция и медийна независимост) Аз си вика: „Фройдизмът успява да превърне всяка сцена с еротичен потенциал в графично описание на  механично търкащи се едно в друго тела! Провал, пълен провал!”

От гимназиалните ми години Д. Х. Лорънс ме плашеше с доста описателния си, леко остарял език. Не че съм го чела тогава. Превеждала съм абзаци, защото младата ни преподавателка по английски се чудеше с какво да привлече вниманието на групичка хормонално небалансирани бледи юноши. В опит да преодолея ужаса си от „класически” английски, реших, че трябва да чета Д. Х.  в оригинал. Смятам, че г-ца Пенева би останала доволна да научи, че вече нямам затруднения с разбирането на смисъла на изреченията и думите.

Виж, със смисъла на самия роман все още съм в мъгла. Не мога да реша дали Лорънс се опитвал да маскира сексуална революция с размисли за социалните неправди, или се е опитал да направи по-интересни политическите си възгледи покрай скандално порно. Сексът би трябвало да продава. Разбира се, не и през 1928 г., когато излиза първото издание на романа в ексклузивно малък тираж. За три десетилетия „Любовникът на лейди Чатърли” е цензуриран в англоезичния свят (Англия, САЩ, Австралия). Едва в началото на 60-те години на широката публика ѝ е разрешено да надзърне под чаршафа на лейди Чатърли и нейния любовник.

Може би тук е моментът да обясня, че сюжетът сам по себе си не е нищо особено. [следва спойлер]Лейди Чатърли води асексуален живот поради частичната парализа на съпруга си. Интелектуалността на сър Клифърд придобива все по-студени отблясъци и тя  започва да се отчуждава все повече от него, докато не си хваща лесничея за любовник. От там нататък четем много сексуални сцени, прекъсвани тук там от размишленията на героинята за гнусната индустриализация и от речите на Мелърс (любовника) на тема класовата несправедливост. Следва задължителния за съвременния еротичен роман анален секс (не съвсем графично описан, но несъмнено присъстващ в романа на Лорънс), вече никого невпечатляващи нецензурни думи (тъжно, тъжно), ненужна за сюжета почивка във Венеция и антиклимактичната развръзка. [край на спойлера]

Истината е, че „Любовникът на лейди Чатърли” е ужасно конструиран роман от сцени, и герои, които са насилвани да декламират идеите на писателя: фройдизъм, социализъм, страх от идустриализацията. Got the message loud and clear, capt’n Lawrеnce!

От друга страна изчетох книгата докрай, защото въпреки леко изкуственото развитие, Лорънс има страхотна стилистика, която ми достави естетическо удоволствие с витиеватите си, остарели фрази. И на моменти, само на моменти, Д. Х. Лорънс успява да загърби скандалността и да създаде интимност.

4 коментара за “Д. Х. Лорънс: Любовникът на лейди Чатърли

 1. „От там нататък четем много сексуални сцени, “

  😀 😀 😀

  мм, тази книга определено ще ми хареса 😀

  баси, как да си я набавя 😦 ?

  Харесвам

  • На английски мога да пратя.
   На български – разтуршувай в библиотеката на родителските тела или кашоните на сергиите. На доста места съм я виждала в старото издание.

   Харесвам

   • Да, усетих, че се повдигна интересът към точно това ревю напоследък. Не съм знаела, че сп.“Стори“ има толкова много фенове…
    И сега ще успеят да пробутат напълно неподходяща и нееротична книга на зажаднялото за сИксуални сцени целокупно кифленско-чалга множество. Които за пореден път ще се откажат от художествената литература, защото маркетингът ги е подлъгал да дадат 5 лв за книга вместо за списание с похожденията на „бг звездите“.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s