Патриша Бригс: Поредица „Алфа и Омега”


автор: Траяна 

Напоследък страдам от нежелание да започвам нови книги, което ми се случва поне два пъти годишно. В такива случаи обикновено прибягвам до препрочитането на стари и любими книги. През януари си припомнях Тери Пратчет и Патриша Бригс. За Мърси Томпсън вече съм писала, но отлагах да ревюирам спин-оф поредицата „Алфа и Омега”. Може би, защото не е толкова силна колкото оригинала, или поне на мен не ми е чак толкова любима. Предвид наближаващото през март издание на третия роман в поредицата – Fair Game, реших да все пак да направя едно общо ревю за предходните романи.

Цялата поредица всъщност започва с повестта „Алфа и Омега”, поместена в антологията On the Prowl. Задължително е да прочетете тази история, не само за да хванете завръзката, но и защото е пример за наистина романтична новела, която звучи достоверно. Повестта е стегнато написана, действието целенасочено, без излишни и разсейващи детайли. „Алфа и Омега” започва с пристигането на алфа върколака Чарлз в Чикаго. Като син на Марока (водача на всички върколаци в Северна Америка), Чарлз от двеста години изпълнява ролята на екзекутор на подивелите вълци. Този път не е много сигурно, че случаят е същия, но обаждането на Анна навежда на мисълта, че се става нещо гнило в глутницата ѝ. Още повече, че напоследък се появяват трупове на новосъздадени върколаци. Разследването на странните убийства и на нередностите в чикагската глутница се заплита по наистина увлекателен начин със загадката на Анна и нейната позиция в йерархията на вълците. Спокойно можете да спрете след прочита на повестта – тя си е изцяло завършена самостоятелна история.

Заглавието на първия роман Cry Wolf няма точен превод на български. Този идиом произлиза от приказката за лъжливото овчарче и означава „да вдигаш фалшива тревога”. За щастие в романа няма никакви овчарчета и тревогите са си съвсем реални. Анна пристига заедно с Чарлз в Аспен Крийк, където за свое удивление разбира, че глутницата на Марока се състои от върколци-психопати. Повечето от тях имат сериозни проблеми – дали защото са били жертви на насилие, както самата Анна, дали защото ги е хванала умора от дългото им съществуване. Един от най-агресивните върколаци в глутницата е Асил Мавъра, който сам по себе си е толкова стар и известен, че върколаците разказват на децата си страшни истории, в които той е злодеят. Същевременно в планините на Монтана се появява подивял върколак, който Чарлз трябва да елиминира.
Първата третина на книгата е леко мудно, но ако проявите търпение, ще се зарадвате на една чудесно изградена история за вещици, върколаци и виетнамски ветерани.

С Cry Wolf Патриша Бригс разширява митологията около Марока, и много хитро прави няколко препратки към известни саги отпреди времето на християнството. Въпреки че сюжетът на романа до голяма степен се занимава с изграждането на връзката между Чарлз и Анна, имаме достатъчно събития, които балансират книгата и я държат твърдо в полето на ърбън фентъзи.

Сюжетът на втория роман – Hunting Ground (Ловна територия) се развива в Сиатъл, където се състои световна конференция на върколаците. Решението на Марока да признае открито пред човечеството съществуването на върколаците засяга не само живущите в Северна Америка, но и тези от останалите континенти. Разбира се, не всички са съгласни да бъдат разкрити като чудовища и политическите преговори са доста заплетени. Основен противник е Звяра от Жаводен, който е алфата на цяла континентална Европа.

Hunting Ground според мен е по-добрият роман. Може би, защото имаше повечко препратки към европейската митология, най-вече към цикъла за крал Артур. Бригс отново доказва, че умее да хване една добре позната легенда и да я представи на читателите си по съвсем нов начин. Любопитно ми е да видя кой ли мит ще намеси писателката в следващия роман от поредицата.

Поредица „Алфа и Омега“:

0.5 Alpha & Omega (повест, включена в On the Prowl) – ревю на антологията
1. Cry Wolf
1.5 Seeing Eye (разказ, включен в сборника Strange Brew) – ревю на антологията
2. Hunting Ground
3. Fair Game – ревю

Един коментар за “Патриша Бригс: Поредица „Алфа и Омега”

  1. Pingback: ЛИЧНОСТИ: Патриша Бригс (Шанара) | Сборище на трубадури

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s