Клей и Сюзън Грифит: Пристъпящата по разломи


автор: Траяна 

Преди малко повече от година, писах за първия роман в поредицата „Империя на вампири”. Общият тон на ревюто бе, че романът ми допада, но има какво още да се желае по отношение на стила на съавторите- съпрузи Клей и Сюзън Грифит.

Доволна съм да съобщя, че във втората книга –  The Rift Walker – забелязах подобрение точно в тази насока. Романът подхваща сюжета няколко месеца след завръщането на принцеса Адела в Александрия. Столицата на Екватория се подготвя за сватбата на престолонаследничката и американския сенатор Кларк, въпреки опитите на Адела да отложи събитието. Все пак дългът я  отвежда пред олтара.

Сватба е прекъсната, когато Сивия монах (мистериозният защитник на хората в Северните земи) отвлича своята възлюбена. Народът на Екватория ликува, заради триумфа на романтиката, но император Константин не е особено щастлив от развитието на нещата. Отсъствието на Адела поставя край на екваториално-американския военен съюз и борбата с вампирите.

Следват приключения, които ще се харесат на всеки фен на „Индиана Джоунс” – от екзотичните руини в Долината на Нил, през горещата пустинята до планините в Източна Африка. Страшно много ми допадна тази част от книгата. Африка, мисля, продължава да бъде континент на непознатото и авантюризма. В света на Клей и Сюзън Грифит в голямата си част той остава човешка територия, но все пак – обитавана от малки кланове вампири в по-хладните микрорайони.

Другата голямо достойнство на романа бе развитието на героите. Адела изгуби изцяло и малкото си кифленски качества и изцяло пое на плещите си отговорност за своя народ и за значимостта на действията си. Гарет / Сивия монах окончателно прекъсна връзките си с миналото, и фаталистично се впусна с отворени очи във връзка, която не би могла да завърши по друг начин, освен с неговата смърт. Много от второстепенните герои в романа трябваше да вземат тежкото решение на чия страна са в сблъска между дъщеря и баща, и съм доволна да видя, че нито генерал Анхалт, нито Мамору, нито малкият брат на Адела постъпиха в противоречие с характерите си.

The Rift Walker е чудесно четиво, което ме зарадва със заплитане на сюжета и подобрение в стила на авторите. Искрено се надявам Клей и Сюзън Грифит скоро да се заемат с третия роман в поредицата.

Поредица Vampire Empire:
1. The Greyfriar – ревю
2. The Rift Walker
3. The Kingmakers – ревю

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s