Джо Абъркромби: Преди да увиснат на въжето


автор: Траяна 

За хора, които не са чели много фентъзи романи тази поредица ще е една от най-добрите. За мен, уви, аналогиите с други романи в жанра са твърде ясни. Докато първият роман в трилогията – „Гласът на острието” –  успя да ме спечели с реалистичната си атмосфера, то този ме разочарова.

Не че нещата стават по-ведри. Напротив, Джо Абъркромби, успява да поддържа философията, че и най-добре обмислените планове могат да се прецакат заради един идиот или чиста случайност. Shit happens. Проблемът е, че аз това си го знам и искам нещо ново.

Първият маг Биаз и неговата разнородна групичка са тръгнали да търсят древно и могъщо оръжие, което може да унищожи Лошия магьоник™. По време на дългото пътешествие динамиката в групата се промени по доста предвидим начин – Джизал дан Лутар изгуби хленчестото си аристократично отношение към живота; Феро започна малко от малко да излиза от образа на бясната кучка; добродушко Логън служи за лепило на групичката; магът Биаз почна да се топи заради злоупотреба с магията. Само чиракът Кай все още остава скрита лимонка, но предвиждам, че в третия том ще се окаже вражески агент заел мястото на истинския чирак още в първа книга. Освен всичко друго вечното дрънкане на магът за качествата на истинския водач ясно подсказва, че Джизал ще се окаже наследник на трона на Съюза. Като изключим възможно най-грозната секс сцена, която съм чела във фентъзито, цялата сюжетна линия на Биаз & Со не ми предложи кой знае колко изненади.

Свежест в цялата книга внася полковник Уест и развитието на характера му под натиска на обстоятелствата и благотворното влияние на северняците ветерани.

Разбира се, инквизитор Санд дан Глокта продължава е интересен, заради задълбоченото му представяне. Адски ме радва факта, че Абъркромби е вкарал в този герои благородство, което Глокта умишлено стъпква в името на дълга.

Другото си го знаете – битки много, продължителна обсада, политически интриги… Изобщо пълната гама от типичните за фентъзито клишета. Слава Богу, поне стилистиката на писателя е изпипана и радва със смяна на изказа, когато действието е описано през погледа на отделните герои.

Така или иначе съм се хванала за трилогията – ще си я довърша. По закона за синусоидата в качеството на трилогиите, очаквам последният роман да ме компенсира за леката досада на средния том.

Поредица „Първият закон“: 

1.The Blade Itself / Гласът на острието – ревю
2. Before They Are Hanged / Преди да увиснат на въжето
3. Last Argument of Kings / Последният довод на кралете – ревю

Света на „Първият закон“

– Best Served Cold / Отмъщението на Монца – ревю
– The Heroes / Герои
– Red Country / Червена страна

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s