Илона Андрюс: По ръба на шанса


автор: Траяна 

Fate’s Edge бе една от най-дъглоочакваните от мен книги за годината. Дотам, че си я поръчах шест месеца преди да излезе. Илона Андрюс ме зарадваха с поредната шпионска надпревара между Адрианглия и Луизиана в Чудатото. Този път в центъра на събитията е мошеникът и авантюрист Келдар Мар, издирващ тайнствено оръжие откраднато от строго охранявана пирамида на малката, но добре въоръжена държава Египет.

Залогът е висок – на континента Северна Америка може да избухне открита магическа война, като не е много сигурно към кого ще се присъединят държавиците граничещи с Адрианглия и Луизиана. Всичко зависи от това кой пръв ще се добере до изчезналото оръжие – Огледалото, чиито агент е Келдар, или Ръката (мрежата на вражеска Луизиана).

Разбира се, Келдар разчита на своята специфична магическа способност да обръща всички шансове в своя полза. Всичко ще бъде наред – агентите на Ръката  ще му дишат праха, Келдар ще си отмъсти за смъртта на близките си, а после ще се прибере жив и здрав у дома. Никой не може да измами професионалния мошеник.

Освен друг професионален мошеник.

На пътя му застава една от най-изпечените крадли и мошенички на Чудатото и Потрошеното – Одри Калахан. Тя не иска нищо друго, освен да я оставят да води спокойния и честен живот, за който винаги е мечтала. Без лъжи, без кражби, без да я ухажва всеизвестен мошеник.

За пореден път Илона Андрюс успява да поднесе история комбинираща успешно шпионски трилър, паранормален романс и приключенска история. Без видими спънки в стила, двамата съпрузи Гордън ни прехвърлят от обикновената позната съвременност на щата Ню Йорк в екзотичните замъци на мафиотски босове в държавата Калифорния в Чудатото. Преследването е задъхано, ухажването между двамата главни герои – реалистично, забавно и на моменти абсурдно. Хвърлете вътре и двамата начинаещи шпиони на по десет и четиринайсет, които се бутат между шамарите, и ви карат да се смеете с глас заради комбинацията между детска откровеност и изненадваща зрялост.

Романът на първо четене ми се стори не чак толкова добър, колкото предходните две книги. Поредната доза разочарование от твърде високи очаквания. В случая, знаех че главен герой ще е Келдар и си представях нещо като първи сезон на Hustle. Не че нямаше измами, но не ми бяха достатъчно.

Fate’s Edge ми бе забавна поради съвсем друга причина. Джак и Джордж, хлапетата от първия роман на поредицата, се появиха с гръм и трясък и отново успяха да ме очароват. Ето тук има една изрязана от романа сцена, която със сигурност ще ви разсмее.

При всички положения смятам в най-скоро време да подхвана Fate’s Edge отново и знам, че ще ми хареса повече. Винаги препрочитам книгите на Илона Андрюс, защото всеки път съм пропуснала по нещо при първия трескав прочит.

 Поредица The Edge:

1. On the Edge – ревю
2. Bayou Moon – ревю
3. Fate’s Edge
4. Steel’s Edge – ревю

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s