Харпър Лий: Да убиеш присмехулник


автор: Траяна 

Не бях осъзнала колко много ми липсва американската класика от миналия век, докато не се зачетох в този роман. Топлото усещане за любящо семейство, за малко южняшко градче и безгрижно детско лято са същите като при Марк Твен и Рей Бредбъри. Харпър Лий дори използва и същите подходи – простичка стилистика, добронамерен хумор и описание на света през очите на дете.

Лий разказва за приключенията на три деца – мъжкараната Скаут, брат й Джем и приятелят им Дил. През няколкото лета, които романът обхваща, хлапетата ще разкриват мистерии, ще се учат да страдат и обичат. Или само ще се учат по десетичната система на Дюи. Разбира се „Да убиеш присмехулник” не е само приключенска книга. Тя е една обширна галерия от характери и прекрасно отразява всичките слоеве на обществата в Американския Юг. Бедните и гордите, бедните и отчаяните, аристократите с добро възпитание и без пукнат цент, негрите, белите, методистите, протестантите. Възрастни, деца, юноши, фанатици и либерали.

„Да убиеш присмехулник” обаче е преди всичко разказ за предразсъдъците, чистата съвест и компромисите с нея. Този роман за юноши и вече надраснали юношеството, напълно си е заслужил наградата „Пулицър”, третирайки един наболял социален проблем на времето си. Книгата излиза за пръв път през 1960 г. – три години преди прословутия марш на Мартин Лутър Кинг към Вашингтон. Публична защита на правата на негрите, писана от южнячка, във времето, когато бъдещите „афро-американци” е трябвало да се возят само на задните седалки в автобусите, да дават под наем църквата си през делничните дни и да се учат да четат един от друг.

Поклон за смелостта, г-жо Лий.

Advertisements

One thought on “Харпър Лий: Да убиеш присмехулник

  1. Тази книга и „Спасителят в ръжта“ има едно странно въздействие – уж обикновени истории от ежедневието на юга и на големия град, а остават едно усещане, че е разказано толкова много, нещо, което и ние сме мислили… някога.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s