Ейдриън Чайковски: Разединени равнини


автор: Траяна 

Втората книга от мащабната поредица на Чайковски за насекомосродените раси е директно продължение на първата и не става за самостоятелно четиво, макар да притежава вътрешен завършек.

Равнините на умелите раси са подложени на атака от Империята на осите от няколко различни страни. За любителите на мащабни битки това е книгата с главно „К”. Чайковски има логично мислене и способността да описва бойни действия в големи и малки мащаби. Имаме няколко значими обсади, битки на открито поле и преди всичко – примери за това как новите технология могат да обърнат хода на отделните битки и войната като цяло. Изобщо нагледно ни е доказано, че индустриалният и технологичен напредък на човечество прави огромни скокове, когато е нужно да се измислят нови начини за сразяване на врага.

Като оставим настрана голямото и детайлно описано меле, в „Разединени равнини” наблюдаваме моралните трансформации на неколцина от главните герои. Не бих могла да кажа, че останах особено развълнувана от тях. Стилът на Ейдриън Чайковски се характеризира с голяма детайлност и описателност и това ми попречи да развия емоционална привързаност към някои от действащите лица. Просто изграждането на фентъзи света не оставя място за вътрешни дилеми, а дори и да ги има те са по-скоро директно казани, отколкото онагледени.

Не мога да твърдя, че военната тематика е точно моята страст, но книгата се чете леко и бързо, защото не се налага човек да разрешава големи загадки или да прави догадки за това кой кой е. Всичко си е казано.

В заключение мога да коментирам, че за пръв път одобрявам свободно съчиненото преводно заглавие на български език. „Разединени равнини” е доста по-смислено и близко до тематиката на романа, отколкото Dragonfly Falling (още повече, че водните кончета в романа не бяха кой знае колко много, нито пък имаха някакво голямо падение, гибел или както решите да преведете Falling).

Поредица „Сянката на Умелите”:

1. Empire in Black and Gold / Империя в черно и златно – ревю
2. Dragonfly Falling / Разединени равнини
3. Blood of the Mantis / Кръвта на богомолката
4. Salute the Dark
5. The Scarab Path
6. The Sea Watch
7. Heirs of the Blade – ETA 2011

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s