Скот Уестърфийлд: Бехемот


автор: Траяна 

Тази трилогия е продукт не само на въображението на Скот Уестърфийлд, но и на художествения талант на Кейт Томпсън. Започвам с това изречение, защото имах щастието да се добера до копие съдържащо чудесните илюстрации и задължително искам да ги спомена. За да не съм голословна – моля погледнете тази карта на Европа, представяща Великите сили според технологичното им развитие. За запознанство с въпросната алтернативна история, можете прочетете ревюто на първи том от поредицата Leviathan.

С Behemoth Устърфийлд продължава да увлича читателите си в едно прекрасно стийм пънк приключение. Този път Алек и Дерин се отзовават в екзотичен Истанбул, където ги очакват преследване, шпионски игри, битки и много изненади. Авторът успява да опише столицата на Османската империя като град, които комбинира в себе си зверчета разработени от дарвинистите и машини, създадени от тракалата. Атмосферата на измисления Истанбул се приближава до тази на действителния космополитен, който все още носи белезите на европейската и азиатската култура едновременно. Наред с автентичната атмосфера, Уестърфелд успява да преподаде незабележимо и урок по европейска история. Точно както в истинския живот, така и в книгата,  турският султан бива ухажван от Германия и Англия. В случая всяка от Великите сили предлага своите технологични и научни открития – немците разработват военни машини, а англичаните изпращат яйца, от които ще се излюпи мистериозно животно.

Същевременно в самата Турска империя младотурците събират сили за нова революция, а няколко други групировки също готвят преврат.

Забавлявах се изключително много с Behemoth, въпреки че съм надраснала таргет-групата му. Политическите интриги и битките са прекрасно описани, а гадинките на дарвинистите и машинариите на тракалата постоянно внасят елементи на непредвидимост. Фактът е, че Алек и Дерин са прекрасно разработени герои – Уестърфийлд достоверно описва развитието им. Алек постепенно губи аристократичното си лустро и придобива самоувереността на човек, сблъскал се с реални проблеми и поел отговорността за разрешаването им. Динамиката на взаимоотношенията между престолонаследника на Хабсбургите и шотландката под прикритие (Дерин все още се преструва на мичман Дилан Шарп) постепенно се засилва. Наистина ми е любопитно как точно Скот Уестърфийлд ще развие романтичната нишка в последната книга от трилогията, която излиза в края на този месец.

Поредица „Левиатан“:

1. Leviathan – ревю
2. Behemoth
3. Goliath – ревю

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s