Любовни романи


автор: Траяна 

Изненадах ви, нали?

Като ми погледне човек всички останали публикации в блога ще си каже, че чета единствено фантастика и фентъзи. Да, да, ама не. Фантастиката е сравнително скорошна мания при мен. В детските си години четях приключенски романи за пирати, индианци, мускетари и рицари. После имах някакъв период на самостоятелно дообразоване и погълнах доста класическа литература и значими книги от миналия век. Ееех, амбициозна младост…

Междувременно четях и любовни романи – от онези, в които изобилстват „бицепси, трицепси и други мъжки мускули”. Днес все още го правя, макар да не пиша ревюта за това. Много хора свиват презрително устни, когато чуят за този жанр. По същество сюжетът е най-простият възможен и еднакъв – жената среща мъжа на живота си, имат някакви затруднения и накрая заживяват щастливо заедно. Колко пъти можеш да четеш за едно и също нещо? Факт е обаче, че любовните романи заемат огромен пазарен дял. Ако вярваме на тази статистика – най-продавания жанр за 2009 г. в САЩ. Ако не – спомнете си как „Бард” натрупаха първоначален капитал.

Основна причина да се четат любовните романи? Бягство от реалността. Мъжете гледат футбол и Формула 1, жените четат любовни романи или гледат романтични комедии. Генерализирам и двете твърдения, но не съм далеч от истината. И противно на това, което си мислят хората, нечетящи любовни романи, аудиторията не се състои само от отегчени домакини или жени без личен живот.

С или без постоянна връзка, с или без времепоглъщащо хоби, с или без активен социален живот – редовно гушвам по някои розов роман. Смятам, че романтичните истории са идеалното приспивателно, когато тялото ми е гроги, но мозъкът ми препуска неистово. Сюжетът е достатъчно интересен, за да забравя за драмите на работа, но не чак толкова увлекателен, за да ме държи будна до три посреднощ (в повечето случаи). Обикновено забравям имената на главните герои точно след седмица, освен в много специфични случаи. А и ще се изненадате колко безполезни факти съм научила от историческите любовни романи – като например какво е стил ампир, как се е полирала дървената ламперия преди появата на Мистър Пропър или кой е въвел модата на дългите панталони в Англия през Регентския период.

Вярно, много от книгите съдържат странни евфемизми за секса и интимните области на двата пола (най-шантавото, на което съм попадала, е „коренът на мъжката му сила”). Но има и писателки, които имат приятен стил – някои на границата на трилъра, други чисто хумористично, трети задълбават в доста трагични теми като домашното насилие. Ето ви и списък на любимите авторки и романи, които вероятно ще си препрочитам още много дълго време.

Нора Робъртс е изключително популярна авторка, пишеща и под няколко псевдонима, най-известния от които е Дж.Д. Роб. Вярвате или не по груби сметки съм изчела около 90 нейни романа, всичките от които са съвременни. Гамата от книги при нея варира – някои от тях са изцяло реалистични, други имат фентъзи или фантастичен елемент, но има и доста романи, които са си трилъри. Хубавото при Нора Робъртс е, че няма рицари в лъскави брони или дами в беда – всичките и герои са живи и дишащи хора, със своите недостатъци и грешки. Горещо препоръчвам „Публични тайни”, „Божествено зло”, „Искрени лъжи” и трилогията за сестрите Конканън. Не посягайте към по-новите й романи – доста са слаби в сравнение с тези, писани през 90-те.

Джейн Ан Кренц е също така известна и с псевдонима си Аманда Киук, когато пише исторически любовни романи. Чела съм основно вторият вид. При Куик винаги става дума за абсурди породени от строгите обществени норми и компрометиращи ситуации. Всичките героини са тотални гийкове – без значение дали са запалени по палеонтология, борсови сделки или колекционират стари книги. Обикновено за контраст главните герои са суховати реалисти, които трябва да понасят нелогичната вманиаченост на жените. Любими си ми остават романите „Скандал” и „Измама”.

Джули Гарууд също пише исторически любовни романи. В повечето от тях, действието се развива в Шотландия, но не са издавани на български език. Можете да проверите в chitanka.info за „Брачна авантюра” и „Принцеса Алесандра”, които са част от другата поредица, която харесвам.

Подобно на Аманда Куик и Джули Гарууд, Катрин Каултър създава исторически любовни романи с елементи на хумор, но обича да сменя историческата епоха. На български можете да намерите много нейни книги, от които много любими са тези за семейство Шербрук (поредица „Невестата”).

Да….Както и подозирах – чувствам се неспособна не само да пиша за самите романи, но и за стила на авторките. По тази причина ви мятам няколко други имена, които според мен си струва да пробвате:

Джуд Деверо, Тереза Медейрос и Джоана Линдзи за по-хумористични книги;
Айрис Йохансен и Хедър Греъм за фенове на викингски истории;
Кристина Дод – средновековен сетинг;
Сюзън Джонсън – при желание за повечко еротични сцени
Лей Грийнууд за романи с американски сетинг от 19-ти век
Кристина Скай – за малко повече приключения

Пропуснах ли някоя добра писателка? Имена, моля.

24 коментара за “Любовни романи

  1. Shanara, закопа ме. Ако търсеше тоя ефект, постигна го. 😀 Макар че любовните романи са доста близки до фантастиката, ако се замисли човек. В миналото и аз прочетох няколко от тях, но някои изпълнения като това с бицепсите, трицепсите и другите мъжки мускули ме отказаха да ги ползвам като разтоварващо четиво. Просто е невъзможно да изтърпя автор, който ми говори абсолютни глупости. Преломният момент май беше в „Птиците умират сами“, където на първите страници беше заявено, че няква дама е раждала 6 пъти и още има тънка талия. Още един-два случая може би си казах, че мозъкът ми е прекалено скъп, за да си блъскам главата в стената при всяка простотия. 🙂

    Харесвам

    • 🙂 Да, има и много глупости, които се срещат, да не говорим за дебилни преводи от началото на деветдесетте. И цялото прехласване по мъжките мускули не е поносимо за хетересексуален мъж. Обаче съм чела доста изказвания за това колко глупави били любовните романи и просто ми се искаше най-после и аз да изляза в защита на жанра като цяло. Пък и да посъбера информация за някоя и друга нова авторка, която съм пропуснала.

      Харесвам

      • Ако не държиш да са непременно жени – Никълъс Спаркс. С уговорката, че не съм чела нито една от тези, гледала съм само филмите по три от тях и мисля, че се вписва в жанра (който на мен много ми куца, признавам и не съжалявам за което 🙂 ). И още Дейвид Никълс – ако искаш, изчакай едноименния филм, защото въпросната книга ми нанесе ужасни травми преди месеци, но пък се води бестселър …

        Харесвам

  2. И аз чета любовни романи 🙂 Ако Ървин Уелш се счита за такъв 🙂 Сещам се за „Есид Хаус“ в която Бог беше превърнал един младеж в муха и той летейки наблюдаваше как майка му си е сложила колан с дилдо и такова баща му отзад 😳

    Добре де, признавам, нямам никакво чувство за романтика :/

    Харесвам

    • 🙂 По-скоро рекордът е, че е написала доста повече от тия 90. През осемдесетте се е скъсквала с по две-три книги на година.

      Харесвам

  3. В жанра е пълно с боклуци, но понякога може да се изрови нещо наистина добро.
    Препоръчвам ти Susan Elizabeth Phillips- от 9-те нейни книги, които съм прочела, не харесах само 2, а 4-5 ми влязоха в любими. (Ибис уж ще издават поредицата ѝ Chicago Stars, но не се знае кога.)
    От еротичния романс може да пробваш Megan Hart. Някои от книгите ѝ са доста тежки, но има и няколко много сладки историйки без излишна драма.

    П.П. Още съм в шок. Не го очаквах от теб. 🙂

    Харесвам

      • Основно, защото ще отнеме много време, особено като се има предвид, че 1) не помня всичките, които съм чела, 2) дори и да ги помня преводните заглавия обикновено са „творчески“ и ще ми отнеме много време да изровя коя, коя книга е.

        Харесвам

  4. За да илюстрирам какво ме отказа, ще ти разкажа няколко пасажа, а ти може даже да кажеш от кои романи са. 😀
    Женската се мотае из баронството и се радва, че самецът й от обикновен разбойник от знатен род се е превърнал в обикновен разбойник от знатен род със земи и титла, че даже и сече собствени монети…
    Друга женска пътува от Франция към Англия по време на кралица Бети втората половина на шестнадесети век. Напада ги пиратски галеон, който преглътнах някак си, но фактът, че пиратите се оказа, че размахват шпаги – твърдо нье.
    Черешката на тортата беше някакъв роман за Дивия запад. Жената там се подвизаваше като ловец на глави. Още в началото тръгна да залавя някакъв каубой, търсен престъпник. За да го залови, тя се направи на проститутка. Върховният момент дойде, когато му предложи да го обслужи, докато той е с белезници, а идиотът прие. Представих си двуметровия, вонящ на тютюн и добитък кравар, загорял от седмици, който наместо да лепи два шамара на кифлата и да й се качи като всеки уважаващ себе си жребец, иска да го направи според мокрите сънища на бедния стар Вилхелм. Такъв смях ме напуши, че си нямаш и на идея…

    Харесвам

    • Нищо не ми звучи познато, а си мислех, че съм чела много…:)
      Ама ти задълбаваш в единия от проблемите на жанра – мисионерската поза и леглото са скучни и затова писателите прибягват до много странни изразни средства и идеи, когато иде дума за секс-сцени. Като например секс в хамак… мамка му, не можах да си го представя как точно ще се получи – нито в твърде провиснал хамак, нито в добре опънат ми се връзват нещата.

      Харесвам

      • shannara, ако позволиш да се намеся – може би той е седнал в хамака, а тя е в скута му. Без да се люлеят, за да имат опорна точка краката им, иначе възвратно-постъпателните движения не биха се получили.

        Нали не четат дечица тук? 😉

        Харесвам

      • На фона на някоя от по-масовите сцени, напомнящи игра на Туистър, където в плетеницата от крайници изникват 1-2 члена повече от очакваното, хамакът ми изглежда приложим, макар и не особено удобен…

        Харесвам

      • Има си дислеймър с предупреждение дечицата да не се мотат тук 😛

        Имам някакъв спомен, че май бяха легнали в тоя хамак и затова бях озадачена…

        Харесвам

      • За тия даже няма и да говоря – там съм срещал такива бисери, че човек остава без думи. Ето защо май предпочитам, ако ще е забавна глупост, да е чиклит, ако и да причиня инфаркт на Точка. В него историческите изцепки нямат място и човек може да диша спокойно.
        Точе, знам кво изпитваш към точно този жанр, но там има и страшни хумористични попадения – сори. Надявам се да ми простиш един ден, а аз ще те поканя да четеш в моята тоалетна. Ако настояваш ще е чиклит, а аз няма да държа на запазване цялостта на изданието. 😛

        Харесвам

  5. Чудя се дали Джаки Колинс се вписва в жанра? Доста пикантни стават на моменти романите и…
    Иначе съм фен на всички изброени от Шанара авторки, само ще добавя две имена – Ан и Серж Голон, с поредицата за Анжелик, Вярно, повече исторически романи, но романтичната и любовна нишка са силно застъпени все пак 🙂

    Харесвам

  6. gost, не мога да откажа на неустоимото ти предложение! 🙂 Разчитам на вкуса ти относно съдържанието, само ако може да подбереш нещо, не само веселичко, но и отпечатано на по-фина хартия. 😀
    Аз знаеш ли как се разсмивам най-лесно и за дълго? (последно спамя, преди shannara да ме е изгонила.) Пиша в гугъл нещо от сорта „книгата, която не успях да дочета / любима книга / препоръчайте ми книга“ и чета из форумите. Бг мамите са просто уникални, със сълзи съм се хилила. Та и shannara, ако не е доволна от нашите предложения, да надникне там (с риск да намрази четенето за известно време), идеите точно за жанра са в изобилие. 🙂

    Харесвам

    • Ми, просто бе. Едните са прости по дифолт, а другите просто изключват мозъка си, за да изстине след пренагряване. 😉 Но мисълта ми беше, че форумите на бг мама са място, в което няма нужда човек да си поврежда умствения механизъм при опитите да не откачи.
      ПП: Точка има сърдечни чувства към тях и „благославя“ на BG мама всичките си врагове. 😀

      Харесвам

  7. Дами четете и купуваите исторически любовни романи трилъри криминални съвременни любовни романи във тях само пишат за изнасилвания убийства наркотици това може да го гледам по телевизията

    Харесвам

Вашият коментар