Кирстин Уайт: Свръхестествено


автор: Траяна 

Сюжетът: Иви започва да води нормалния живот, който винаги е искала. Без да преследва поредния вампир, нарекъл се Влад. Без да бъде преследвана от феите. Учи в гимназия, има си почти нормално гадже и собствено шкафче в училище. И както винаги осъществените мечти разочароват.

Оказва се, че без да работата си в  Международната агенция за ограничаване на свръхестественото, Иви… скучае. Затова, когато от Агенцията предлагат на Иви почасова работа, тя приема. Нещата в света на свръхестествените обаче не са никак лесни и проблемите започват да стават все по- *тиийт*-нати. Новият водач на Иви – Джак е хахаво хлапе, с повече енергия отколкото е полезно за всички околни. Може би, факта че е отгледан от феи обяснява самоубийствените му забавления, но не и коктейлите „Молотов”. Същевременно за момичето се лепва вампир-изрод, който е на по-специална диета от свръхестествени. Ааа, и се оказва, че работата може да попречи и на личния живот.

Ревюто: Supernaturally не е романът, който очаквах. Първата книга в поредицата вдигна летвата доста нависоко и за съжаление продължението не я прескочи. Цялата втора книга представлява една доста бърза въртележка от епизодични герои, които внасят нови митологични елементи в света на Уайт. Факт е, че на мешавица от нови видове магически същества не се създава цял нов свят. Трябва и малко консистентност, трябват основни правила, на които логиката да стъпи и на читателя да му е ясно защо действието върви в тази посока. Е, в романа те липсват и това се усеща.

Supernaturally не е зле написана – поне откъм развитие на главните герои и стилистика. Има и няколко доста забавни момента, но това са всичките положителни страни на книгата, които мога да изтъкна. Въпреки хумора и урока по елементарна психология („Тцъ, тцъ, не си лъжи гаджето, защото на лъжата краката са къси!”) скучах, докато прехвърлях по диагоналния метод Supernaturally. Поредицата ме изгуби като фен. Така се получава понякога – супер начало и продължение, което няма никаква стойност като самостоятелна книга.  Supernaturally вместо това прилича на женско списание – лъскаво, пълно с розов цвят и със съвети за дрехите и любовния живот, запомнящо се максимум за седмица.

Поредица „Паранормалност”:

1. Paranormalcy – ревю
2. Supernaturally
3. Endlessly (ETA, 2012)

Един коментар за “Кирстин Уайт: Свръхестествено

  1. Ех, аз все още много се двоумя дали да дам шанс на тази втора книга. Наистина първата ме очарова, но май всички мнения за продължението са от разочаровани, до „голяма боза“.

    А имаше толкова добро начало… Жалко!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s