Гейл Керигър: Без сърце


автор: Траяна 

Добре дошли отново във викториански стийм пънк Лондон. Извинете за разрушените сгради – преди малко един огромен роботооктопод се поразходи наоколо и на произволен принцип бутна няколко къщи. Аааа! Пазете се от слънчобрана на дамата в неучтиво напредналата бременност. Лейди Маккон е тръгнала да разследва заговор за покушение срещу кралицата. Души по леко поизстинали следи на заговор отпреди двайсетина години, но заплахата е съвсем реална и днес. Уверявам Ви. Всъщност, защо не пропуснете обиколката на забележителностите тази седмица? Вампирите си организират ежегодния бал и не е много желателно млади дами от добро потелко да бъдат виждани в компанията им без гувернантка.

Такааа… Горният абзац е опит да ви разкажа сюжета без да спойля. Много е трудно, защото няма много сюжет.  В общи линии Heartless представлява едно безумно препускане по улиците на Лондон, в което не е ясно кого гонят. Ясно е обаче, че преследвачът е бременната лейди Алексия Маккон, която не се бави и секунда да помисли. Противно на изградения досега образ на рационална личност Гейл Керигър този път ни представя една импулсивно действаща, емоционално нестабилна жена, която твърде лесно се доверява на второстепенните герои.

За мое съжаление този път, дори и хуморът не спасява романа от графата „посредствено продължение”. За хората, които си падат по стъйм пънк джаджите Heartless би представлявал някакъв интерес, но според мен те не компенсират пълната липса на идейност .

Доколкото разбирам следващият роман в поредицата „Протекторатът на слънчобрана” – Timeless ще бъде и последен, а не предпоследен както бе първаночално планирано. Ще си го изчета надлежно с надеждата, че синусидата в качеството ще се запази. Нечетните стават, а четните са боза.

Поредица „Протекторатът на слънчобрана”:

1. Soulless – ревю
2. Changeless – ревю
3. Blameless – ревю
4. Heartless
5. Timeless – ревю

2 коментара за “Гейл Керигър: Без сърце

 1. Чудя се какви са шансовете някой да издаде в България сега стийм пънк фентъзи с феминистичен явно уклон и про-викториански сетинг. Нула, минус 1, минус безкрайност?

  Харесвам

  • Ми, вероятността пада още повече, като се има предвид, че има не само феминистични, но и хомосексуални елементи.
   А и след този роман не бих препоръчала поредицата за издаване. Разликата в качеството на романите в нея варира твърде много.

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s