Нийл Геймън: Американски богове


автор: Траяна 

„Американски богове” е от онези книги, за които говориш в приятна компания държейки чаша бира в ръка. От романите, които обикалят домовете на всичките ти приятели, понякога мистериозно изчезват, и след месеци се връщат при теб с малко по-омачкана корица. Но ти нямаш нищо против. Защото си доволен, че книгата е била прочетена, и си щастлив, че отново се намира в библиотеката ти.

Ще ви спестя неведомия път, по който романът за пръв път стигна до мен, и кой се оказа собственикът на книжното тяло, което четох. Ще кажа само едно: Светът е малък и изненади дебнат отвсякъде.

„Американски богове” беше моето запознанство с Нийл Геймън. Обичам този роман и това е причината да не напиша ревю досега. Не мисля, че мога да събера достатъчно логични аргументи, за да убедя някого, че книгата е прекрасна. Как, по дяволите, можеш да аргументираш любов? Тя просто е.

Покрай предстоящото българско издание на спин-офа на книгата – „Момчетата на Ананси” – си обещах да се пробвам с ревюто на „Американски богове”. Ето какво се получи:

Представете си:

… Шадоу – голям и мълчалив добряк. Току-що освободен затворник и току-що останал без бъдеще. Защото любимата му съпруга и най-добрият му приятел са се размазали в катастрофа, докато са били заети с интимни дейности. Когато животът го рита в зъбите, Шадоу просто се пуска по течението.

… г-н Уенздей – прошарен мъж на неопределена възраст, които сякаш знае всичко и е решил да наеме Шадоу за свой бодигард. Животът не го рита в зъбите, защото г-н Уенздей контролира течението.

… старите богове, които отчаяно търсят вярващи, за да могат да живеят. Кали, Один, Чернобог.

… новите богове, които пируват в своята власт. Интернет, Токът, Телевизията.

Предполагам, че успяхте да си го представите. А сега добавете митология от цял свят, трилър, съспенс, типично по геймъновски мрачна атмосфера и неочаквано чувство за хумор.

Не знам с какво „Американски богове” богове е по-специална от останалите книги на Геймън. Може би със своята приказност и разнообразие. Всички сравняват „Американски богове” с „Малки богове” от Тери Пратчет и твърдят, че романът не носи оригинални елементи, а третира стари теми. Да, така е. Но има ли значение? Явно не – защото тази година „Американски богове” достигна второ място в класацията, гласувана от читателите, за най-добра книга на десетилетието в жанра на НФ & Ф.

Като за заключение – от 2013 г. НВО тепърва започват сериал по романа в шест сезона. Нийл писа в twiter, че вероятно ще трябва да напише продължение на романа, защото „Американски богове” няма да стигне за шестгодишна продукция.

2 коментара за “Нийл Геймън: Американски богове

  1. Дано само продължението не се окаже твърде комерсиално – би било жалго за страхотната история… 🙂

    Харесвам

  2. Днес, случайно, търсейки един цитат за аеродинамичността на земната пчела 🙂 попаднаха на книгата и се впечетлих дори от малкото, което прочетох. Започвам я.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s