Н.К. Джeмисън: Стоте хиляди кралства


автор: Траяна 

Откъде да започна?

Може би от преди началото на времето.

В началото… В началото бе Хаосът, който човеците наричат Нахадот. Но Нахадот, Властелинът на нощта, бе и Промяна и от промяната се появи богът на Реда и Светлината – Итемпас. Двете сили бяха по своята същност противоположни и от борбата между тях възникнаха времето, звездите, планетите и пространството. Дълго, дълго време двамата братя воюваха, но никой от тях не надделя. От омразата между тях бавно изникна уважение, а после и любов.

Така се появи Здрачът и Балансът – Енефа, която единствена от божествената троица имаше дарбата да дава живот.

Енефа бе любовница на по-големите си братя, майка на второто поколение божества и създателка на всичко, в което тлее искрица живот. Но Енефа не бе доволна от това, че Итемпас налагаше ред в нейните творения и оплете Нахадот в братоубийствени планове.

Настана времето на Войната между боговете.

Но светлият Итемпас бе по-могъщ от останалите двама и уби Енефа, а брат си и неговите деца осъди да живеят завинаги в човешки облик под гнетта на жреците си – семейство Арамери. Способността да заповядват над боговете-ренегати превърна Арамерите в династия, която покори всичките сто хиляди кралства.

Днес главата на династията умира. Може би, защото е стар и сенилен, той привиква от далечното варварско кралство Дар своята внучка Йеин и я обявява за официален кандидат за престола. Красивата столица – Градът в небето – се превръща в гнездо на змии и политически интриги, в които всички богове-слуги участват като пионки и шахматисти едновременно. Дали Йеин носи в себе си достатъчно от кръвта на Арамерите, за да разпознае враговете и да оцелее?

От всичките петдесет и седем книги, прочетени през 2011 г., съм дала оценка 5/5 само на четири от тях. Тази е петата. Надявам се, че това ви дава представа колко впечатлена съм от The Hundred Thousand Kingdoms. Романът не случайно е стигнал до финалите на „Хюго” и „Небюла”, и е донесъл на авторката си награда на сп. „Локус” за дебютен роман.

Макар и написана в първо лице, книгата създава осезаемо и плътно усещане за легендарност и мистицизъм. Още от началната глава писателката успя да ме вкара в хипнотизирано състояние на възхитено отвращение от кръвосмесителните практики на боговете и жестокостта на Арамерите. Именно защото в книгата боговете се държат като богове, не намерих в себе си желание да се мръщя на перверзиите и намирисващата на садо-мазохизъм еротика. Забежката на Нора К. Джeмисън към египетската митология е очевидна, но достатъчно оригинална, за да задържи интереса ми до последната страница, че и да ме мотивира да подхвана в най-скоро време втората книга от трилогията.

Да, романът си има свои недостатъци – като наличието на клишираното сираче-избраник на съдбата, което внезапно се оказва наследник на кралството. Простих на авторката веднага, щом се оказа, че въпросното сираче не е някаква неориентирана лигла, а силна личност, подготвяна от детските си години да бъде владетел. Наред с това, основния конкурент за трона също е жена, при това интелигентна и амбициозна.

Друга слабост е усещането за накъсаност на сюжета, поради многото ретроспеции от гледна точка на Йеин и боговете, но пък по този начин Джемисън успява да създаде достатъчно динамика и да помести инфо-дъмповете си в съвсем кратки абзаци.

Накратко – The Hundred Thousand Kingdoms ми осигури безсънна нощ, ще бъде препрочетена поне два пъти, а в най-скоро време може да очаквате и ревю за втората книга в поредицата.

Поредица The Inheritance:

1. The Hundred Thousand Kingdoms
2. The Broken Kingdoms – ревю
3 . The Kingdom of Gods – ревю

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s