Стивън Кинг: Дългата разходка


автор: Траяна 

Колко дълго можете да вървите без да спирате? Да вървите без да си позволявате време, за да поемете дълбоко дъх, да хапнете, да разтриете горящите си от болка крака, да спите, да пикаете, да изпразните червата си? Много по-малко отколкото си давате. Колко часове можете да поддържате скорост над четири мили в час преди тялото ви да ви предаде? Много по-малко отколкото си давате. Колко дни ще изтекат в безкраен поход преди да изоставите всяка претенция за човечност, тласкани от една единствена мисъл –  „Ако спра, съм мъртъв”? Много по-малко отколкото си давате.

Тази ранна творба на Кинг е издадена през 1979 г. под псевдонима му Ричард Бахман. В не много далечното бъдеще, във впрегнати в тоталитарен строй САЩ, ежегодно се организира брутално състезание на издържливост. Всяка година 100 момчета застават на стартовата линия на Дългата разходка и се отправят с раномерна крачка към завоалираната Голяма награда. Единственото, което се иска от тях е да поддържат умерена скорост. Ако се забавят за повече от 30 секунди, ако се отклонят от пътя, ако попречат на другите участници, ако спрат – получават предупреждение. После второ. После трето. Четвъртото е картон – куршум в главата. Докато остане само победителят.

Стивън Кинг осигурява на читателя интимно близък план върху Дългата разходка през погледа на шеснайсетгодишния Рей Гарати, който се е записал за участие без сам да знае защо. От старта, на който патронът и организаторът на играта – Майора – изпраща момчетата, до финала, където реве безликата тълпа зрители, извървяваме всяка болезнена миля заедно с участниците.

Единствено надарен психолог като Кинг би могъл да създаде от толкова опростен сюжет цял роман, и то написан така, че е невъзможно да не отгърнем следващата страница. Разговорите между момчетата разкриват миналото, настоящето и мечтите им. Същността им. Благородство, мерзост, любов, завист, омраза – в тази книга има всичко. Но преди всичко: реалистично описание на това как отпада всякаква претенция за морални норми и достойнство, и остава гол, животински инстикт за самосъхранение.

Ето това е „Дългата разходка” – един гениален с простотата на сюжета си и гротескно увлекателен в жестокостта си роман. Горещо го препоръчвам на любителите на трилъри.

5 коментара за “Стивън Кинг: Дългата разходка

  1. Ужас. Снощи сънувах, че участвам в подобно риалити състезние с десет участника, но действието се развива в някакъв мол. Цяла вечер търчах по разни ескалатори.
    Мисля, че попрекалих с книгите с гладиаторски игри.

    Харесвам

  2. Винаги съм свързвала историята с възмъжаването, отпадането от надпреварата с изгубване на момчешкото. Е, малко брутално представено, но пък това си е Кинг.
    Въобще, обичам този рефрен у автора за отишлото си детство (Как беше?… „Боже, щом те има, върни ме там.“). Сигурно затова се влюбих така безнадеждно в „То“.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s