Филип Хосе Фармър: В телата си разпръснати върнете се


автор: Траяна 

Зад гръмкото и запомнящо се заглавие се крие класически фантастичен роман от добрите стари времена – съдържащ големи идеи, схематични герои и само 280 страници. „В телата си разпръснати върнете се” е носител на „Хюго” за 1971 г. и поставя началото на квинталогията за Речния свят. От въпросната поредица на български език може да откриете единствено първите два романа в издание на „Аргус” от 1994 г.  – в кашон-книжарниците или на страницата на chitanka.info.

Речният свят на Фармър представлява планета, опасана от една единствена световна река; един свят без насекоми и животни, и само ограничен брой видове растения. В този стерилен пейзаж възкръсват задружно всички хора, обитавали някога Земята  – от каменната епоха до финалния апокалипсис през 2008 г. „Преродените” са смесени по епохи, етноси и вероизповедания привидно хаотично. Всички са голи, но до всеки е оставен по един контейнер, който редовно се пълни с храна, напитки, цигари и други благинки.

Главно действащо лице в този странен задгробен свят е сър Ричард Франсис Бъртън – британският изследовател, дипломат, лингвист и преводач. Една от онези реални личности, пред които Индиана Джоунс би се чувствал като срамежлив домошар. В компанията на Бъртън се навъртат Алис Лидл Харгрейвз, неандерталеца Каз, извънземният отговорен за свършека на Земята, американеца Фрийгейт и… Херман Гьоринг.

По съвет на редактора си Фармър развива идеята си за Речния свят в цяла поредица. „В телата си разпръснати върнете се” единствено нахвърля множество въпроси и не дава отговори. По същество сюжетът е по-скоро приключенски отколкото фантастичен. А и какво ли друго би могло да бъде с главен герой вечният скиталец и авантюрист Бъртън?

Писателят експериментира с въпроса какво би се случило, ако всеки човек има втори живот без да губи време в осигуряване на насъщния. Изводът му е цинично реалистичен – „Чистилище. Защото чистилището е ад, в който има надежда”.

Не съм убедена дали харесах романа, макар да го изчетох доста бързо. От една страна осъзнавам, че всъщност героите не се развиват и се появяват, за да има Бъртън с кого да си говори. От друга – книгата ме принуди да изчета доста статии в Уикипедия, за да се запозная с реалните исторически личности. От много, много, време насам не ми се бе случвало да науча толкова много факти покрай четенето на художествена литература.

И дори само заради последното прочитът на „В телата си разпръснати върнете се” си струва.

Амин

Поредица „Речен свят”:

1. To Your Scattered Bodies Go / В телата си разпръснати върнете се
2. The Fabulous Riverboat / Приказният кораб
3. The Dark Design
4. The Magic Labyrinth
5. The Gods of Riverworld

Advertisements

9 thoughts on “Филип Хосе Фармър: В телата си разпръснати върнете се

 1. От известно време ревютата ти са пълни със страст и емоцията от четеното r са толкова прилепчиво „заразни“, че хем ти се радвам, хем започвам да внимавам, ще ме направиш зависима 😉

  Like

  • Много ти благодаря, чувствам се насърчена да продължа с писането:)

   Опасявам се, че ревютата ми изглеждат по-емоционални по простата причина, че напоследък попадам на крайности – или страхотни или отвратителни книги.

   Ти успя ли да си харесаш някоя от книгите, за които пях литания?

   Like

 2. аз смятам да се насоча към Зелазни. Вече ми препоръчаха няколко книги, но ще ми е интересни и ти да споделиш някоя препоръка 😀

  Like

  • „Създания от светлина и мрак“ и „Една нощ през самотния октомври“ са задължителни за фен на Геймън.

   „Хрониките на Амбър“, „Господарят демон“ и „Хронобандити“ са препоръчителни.

   Like

 3. Ще си позволя да допълня: идадоха и сборникът „Пътешествия в Речния свят“. Фармър и други автори пишат разкази за случи в Речния свят, несързани с основното действие на романите.

  Like

 4. В тази книга ми хареса това, че нуждата от прехрана е премахната и храната се дава даром – както се полага и в отвъдния свят, който не би трябвало да е толкова дребнав, че да кара обитателите си по цял ден да работят за една купичка гориво за телата си.

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s