Нийл Геймън: Никога, никъде, никой


автор: Траяна 

Най-трудно пиша за романи и писатели, които наистина харесвам. Цялото хвалебствено ревю за „Никога, никъде, никой” мога да събера в възхитено-завиждащото възклицание „Мамка му, Геймън е добър!”

Тъй като не съм взимала наркотици, не мога да бъде сигурна, че ефекта им може да се сравни с този на Геймън. Мога само да предполагам, че прозата му предизвиква онова, което преживява човек при поглъщането на малки скъпи хапченца с неясен произход. Творбите му винаги ме оставят изненадана, озадачена, смаяна и възхитена едновременно. Нийл Геймън никога не ме е разочаровал. Не го направи и сега.

На корицата на британското издание, което четох, стои надпис „предпочитаният от автора текст”. Оказва се, че романът, тръгнал като сценарий за сериал, е претърпял няколко съществени редакции. Най-пълният текст е допълнен за чужденци, които не се предполага да знаят как изглежда Лондон и затова Геймън го описва в подробности.  Нямам никаква идея какво липсва или не в подозрително тънките български издания на „Прозорец” и „Бард”.

Сега ми е странно, че отлагах прочита на „Никога, никъде, никой” толкова време. Направих го, защото всички сравняват романа с „Алиса в Страната на чудесата”, „обаче в по-мрачен вариант”, а аз никога не съм харесвала особено много книгата на Луис Карол.

Горната аналогия е точна, с тази разлика, че произведението на Геймън не би било удачно за деца. „Никога, никъде, никой” е история за свят, в който митове и реалност се сблъскват и сливат. За място, където низвергнатите господстват, ангелите тананикат диско песни, а плъховете говорят. След като посетих Долен Лондон, срещнах няколко страховити и странни създания, отворих толкова много врати заедно с Дор, пазарих се на Плаващия пазар и станах рицар наред с Ричард Мейхю, мога само да кажа: трябва да се създаде нов литературен термин – „геймънова чудатост”.

Ироничното е, че не се сещам за друг автор, за чиито произведения мога да използвам въпросния литературен термин.

Advertisements

9 thoughts on “Нийл Геймън: Никога, никъде, никой

 1. От доста време се чудя дали да прочета тази книга и винаги нещо ме спира. Досега не бях чел толкова искрено позитивно ревю обаче. 🙂

  Like

 2. Мерси 🙂
  Понеже знам, че си филмов маниак, искрено те съветвам да не гледаш сериала преди да прочетеш книгата. Нискобюджетната продукция не струва и по-скоро би те отказала от романа.

  Like

 3. коя книга ти по-харесва: за гробището или за долен Лондон? 🙂
  Геймън определено е страхотен weird-разказвач. Не случайно Пратчет го харесва толкова много (не в онзи смисъл, разбира се) 🙂

  какво ти е мнението за „Американски богове“ 🙂 ?

  Like

 4. Геймън не е моят автор, нищо, че си го чета, но бях останал с впечатлението, че Коралайн е неговата Алиса. То се е видяло, че и тази ще се чете, де.

  Второто изречение на скротума е страшно точно 🙂

  Like

 5. тери, прочети му сборника разкази – всеки по отделно е ОК, обаче имат странен кумулативен ефект. 🙂

  Like

 6. @ lammoth Сложен въпрос. И трите книги са силни по различен начин, обаче аз харесвам повече разказите на Геймън.Ако трябва да подреждам това, което съм чела, в някаква класация, тя би изглеждала така:
  1. Чупливи неща
  2. Американски богове(най-култовата книга за култове, сравнима само със „Създания от светлина и мрак“)
  3. М като магия (M is for Magic)
  4. Книга за гробището
  5. Никога, никъде, никой
  6. Звезден прах
  Остават ми да прочета още един-два сборника и Корелайн, така че класацията подлежи на промяна.
  @ копо
  Кой сборник?

  Like

 7. 🙂 „Чупливи неща“ го четох малко преди да излезе в България. Невероятен сборник, от който си препрочитам по някой и друг разказ понякога. Особено любими са ми „Слънчевата птица“, „Горчива утайка“ и „Как да разговаряме с момичетата по купони“.
  „М като магия“ не е издаван на български – част от разказите в него се повтарят с тези от „Чупливи неща“. Други са се появявали и в Smoke and Mirrors

  Like

 8. Pingback: Под Моста"Никога, никъде, никой" - Нийл Геймън

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s