Роджър Зелазни: Безсмъртният


автор: Траяна 

Тази кратка и голяма книга поделя заедно с „Дюн” на Ф. Хърбърт наградата „Хюго” за най-добър роман през 1966 г. Фактът, че всъщност е отличена по-кратката и първоначална версия озаглавена „…И ме наричай Конрад” говори сам за себе си.

Мисля си, че романът предлага същността на писателя Зелазни без блясъка на странните експерименти, който предлагат „Хронобандити” или „Създания от светлина и мрак”. Лаконична комбинация от прикюченски роман, постапокалиптична фантастика и класически героичен епос с податки към древно- и по-съвременна гръцка митология. И всичко това изнесено в някакви си 200 страници. Някога писателите са можели да обрисуват идеите си без да пишат многотомници.

След няколкодневна война Земята е обезлюдена. Голямата част от човечеството живее в изгнаническа колония на Вега.Малцината останали, поделят родната планета с радиационни мутанти – чудовища, изпълзяли от митовете на древния човек. Руините на човешката цивилизацията обаче си имат свои любители, защото вегианците изпращат поредния си емисар-шпионин на Земята, който предполагаемо ще задвижи масово изкупуване на парцели, които да бъдат превърнати в курорти. Човеците, обаче не дремят, и радикалистите-възвръщенци от Радпол успяват да включат в групата на вегианеца наемния убиец Хасан и няколко свои агента. Единственият, който удържа терористичната атака над извънземния, е Конрад Номикос.

Конрад и неговото балансиране между несъвместимите задачи да опази Земята и чуждия шпионин едновременно внасят съспенс в началото на книгата. Външният конфликт между него и Хасан и сблъсъците на цялата група с множеството чудовища на гръцка земя, пък придават темпо на сюжета. Но мистерията, около подозрително дълголетния, грозен и прегърнал честта Конрад, е онзи елемент, който кара читателя да разгръща страница след страница. Разбира се, както във всяка своя книга, и в „Безсмъртният” Зелазни поднася изненадваща развръзка без да разнищтва докрай всички тайни.

С една дума – препоръчителен роман за феновете на класическата фантастична литература.

Advertisements

One thought on “Роджър Зелазни: Безсмъртният

  1. Pingback: Роджър Зелазни: Размяната – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s