Хари Търтълдав: Случаят с бунището за токсична магия


автор: Траяна 

Още един роман, който се основава на идеята за общество, което е постигнало развитието си благодарение на магията, а не на технологията. Въпреки приликата си с „Операция „Хаос”, написаната през 1993 г. творба на Търтълдав не може да бъде определена като плагиатство.

Преди всичко, защото историята вече се развива в деветдесетте години на двайсети век в алтернативни САЩ. Проблемите там са съвсем същите като при нас – изострена външнополитическа ситуация, държавна бюрократщина и проблеми с индустриалното замърсяване. Чиновникът от „Агенция за природно усъвършенстване” Дейвид Фишър тръгва по следите на теч от Девънширското бунище за токсична магия. Уж обикновената задача изведнъж се усложнява невероятно много – фирмите, които изхвърлят отпадъците си в Девъншир насъскват по него куп адвокати, в околността се раждат деца без души, а някой се опитва да отстрани Дейвид по грубия начин. На всичкото отгоре Дейвид попада на следите на човешки жертвоприношения и хуитсилопочетлизъм*.

„Случаят с бунището за токсична магия” ми допадна далеч повече от „Операция „Хаос”, преди всичко заради многото каламбури(от рода на „джинно инженерство”), които ме изненадваха почти на всяка страница. Написана с оригинален и изненадващ хумор, книгата има и предимството на малко по-големия обем и реалистичните герои. Проблемна за читателите би могла да бъде липсата на развитие по основната сюжетна нишка и може би прекалено честите отклонения за описания на алтернативния свят. Книгата обаче по структура се доближава до класическите детективски романи, в които страничните случки  се явяват следи към разрешаването на голямата загадка.

* поклонничество пред ацтекския бог на слънцето и войната Хуитсилопочтли**
**произнася се гладко на пети опит. И не ме питайте за ударението.

Advertisements

2 thoughts on “Хари Търтълдав: Случаят с бунището за токсична магия

  1. Забавна книга е. Разбирам защо я сравняваш с „Операция Хаос“, но Пол Андерсън пише с повече размах, докато Търтълдав се стреми да изгради достоверен в детайлите свят на ежедневна магия.

    Like

  2. Понеже съм ленив читател, който обича всичко да му е описано в детайли, мисля че Търтълдав ми хареса повече.
    Доколкото си спомням… И двете книги ги четох преди около 2-3 години и ревютата ми се подмотаваха в папката на компа. 🙂
    Истината е, че сега нямам чак толкова ярки спомени. И от двата романа.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s