Касандра Клеър: Град на паднали ангели


автор: Траяна 

Too many sequels diminish the original.
Dean Koontz

От момента, в който разбрах, че Касандра Клеър е подписала договор за продължения на първоначалната трилогия  „Реликвите на смъртните”, си знаех, че нито едно от тях няма да бъде на нивото на оригинала. И все пак се надявах  на някаква нова насока в сюжета на „Град на паднали ангели”, на нещо, което да оправдава наличието на този четвърти роман в поредицата. Сдобих се с книгата и я прочетох.

До този момент си мислех, че нито един автор не може да надмине липсата на умереност на Тери Гудкайнд. Е, Касандра Клеър го остави да й диша праха. Тя прави всяка една възможна грешка, която може да допусне един автор  пишейки продължение.

Първо и преди всичко: липса на каквато и да е идея за нови елементи. А светът на тази поредица е достатъчно богат, за да се развият в детайли определени аспекти от него, без това да изглежда изкуствено донадено. Вместо Клеър да се фокусира върху вампирите или феите, чиито общества бяха не чак толкова подробно описани в трилогията, тя продължи да копае в кладенеца на Ловците на сенки. При това изкопа два метра под дъното.

Второ: ненужно концентриране върху главните герои от предходните книги. От описанието на романа на задната корица, предполагаемо романът трябваше да бъде за начина, по който Саймън се справя с вампиризма и проклятието си. Да, да, ама не – отново получаваме Джейс и Клари и сдобитите с клизма проблеми във връзката им. Божичко, колко досадни стана тази двойка с нелогичните си самобичувания за това как всеки от тях не заслужава другия! Станаха почти толкова дразнещи колкото душевните драми на Алек и Магнус.

Трето: липсата на действие в книгата като цяло. Нямам спомен някога да съм попадала на толкова бездеен роман. Всички говорят – в диалози и пространни вътрешни монолози. До. Втръсване. Когато дойде време за някакво действие, то е толкова схематично описано, че читателят почти не го усеща. После героите пак си говорят. До. Втръсване.

Четвърто: Най-идиотското завръщане на Големия лош™ в историята на литературата и киното. Защо бе, джанъм?! Защо ти трябваше тоя надигаш костите на тоя герой? Защо не си измисли нова заплаха?

Пето: горното не ви ли стига?

Мога само да напиша: „Град на паднали ангели” е толкова нужна на поредицата, колкото протеза на напълно здрав човек.

Поредица „Реликвите на смъртните”:

1. Град от кости – ревю
2. Град от пепел – ревю
3. Град от стъкло – ревю
4. Град на паднали ангели

9 коментара за “Касандра Клеър: Град на паднали ангели

 1. НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КАКЪВ ПО ДЯВОЛИТЕ ТИ Е ПРОБЛЕМА? Книгата от части беше скучна, там с Джейс и Клеъри… връзката им и така нататък. Себастиан или по-точно Джонатан, който е в тялото на Джейс… Не мисля, че не е голяма заплаха.

  Харесвам

  • Не знам какво повече от горепосоченото да напиша, за да схванеш какво имам предвид. В едно изречение – книгата е болезнено предвидима, скучна, клиширана и пет нива под оригиналната трилогия.

   Харесвам

 2. Бих искала да видя как ти ще напишеш книгата. Ще ми е интересно да видя как мозъка ти работи за да може да напишеш нещо по- добро от това.
  И според мен има достатъчно книги за вампири и феи че да страдаш от недостиг на тях.

  Харесвам

  • Да, и според мен има достатъчно плява, мило дете. Просто не съм длъжна да ровя в нея. Опитай се да не приемаш мнението ми като лична обида към теб или твоя принос към литературата.

   Харесвам

 3. Първо: НА ТЕБ може да не ти харесва, но тази книга както и всички останали от поредицата са направени за МЛАДИТЕ хора с богато въображение, на които им харесва да се потапят в света на фантастиката.
  Второ: Всеки си има мнение и сам може да реши дали да чете книгата или не. Всеки човек разбира написаното по различен начин. ТИ НЕ СИ ЧОВЕКЪТ, който да съди.
  Трето: Айде, седни ти ми напиши световно известна поредица със сюжет, завръзка и заплетени истории и тогава си давай мнението, защото не си особенно компетентна.
  Четвърто: ВСЕКИ, КОЙТО ИСКА ДА ПРОЧЕТЕ КНИГАТА И ОСТАНАЛИТЕ ДВЕ ДА ГО НАПРАВИ ПО СВОЕ ЖЕЛАНИЕ И ДА НЕ СЕ ВЛИАЕ ОТ МНЕНИЕТО НА ЕДИН СКУЧЕН ЧОВЕК, КОЙТО ОЧЕВИДНО Е НА 30 И Е ТРЪГНАЛ ДА ЧЕТЕ КНИГИ ЗА 16 ГОДИШНИ !!!!!!!
  държа на отговор

  Харесвам

  • ‘Кo?
   Не.
   От всичко гореописано стигам до извода, че само ти имаш право да съдиш за книгата, защото си на 16. Похвално. Опитай се да не си изгубиш правото на мнение, когато порастнеш.
   Ценя опита ти за аргументация и мога само да те насърча да продължиш с четенето на книги и разсъждаването над тях.

   Харесвам

   • Книгите не са за 30 годишни, които отдавна са забравили чувството да са млади. И ако си останала с впечатлението, че само АЗ имам право да съдя книгата значи тотално нищо не си разбрала от коментара. Това беше просто израз на мнението ми. Аз уважавам твоето, защото всеки има право на това, но просто не можеш да получиш обективно мнение от възрастен човек, който чете книги за деца.

    Харесвам

   • И отново стигаме до там, че уважаваш правото ми на лично мнение, но се възмущаваш на капслок, че не е обективно и смея да го изразя, вероятно защото не съвпада с твоето също така субективно мнение.
    Double standard much?
    И за да върви тоя разговор в положителна насока, може би трябва да ми обясниш защо смяташ, че книгата е добре написан роман за тийнейджъри, и как според теб успява да достигне нивото на предходните книги в поредицата.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s