Марк Чадборн: The Silver Skull / Мечът на Албион


Запознайте се с Уил Суифт – най-великия шпионин на Англия по-времето на Елизабет I. Най-талантливия фехтовач, най-големия супергерой на нацията си, най-дървения философ. Шибан Джеймс-Бонд-уонаби. Персонажът, който завлича една средняшка книга в графата „най-кофти фентъзи на годината”.

Първият том от поредицата на Марк Чадборн „Мечовете на Албион” бе включена в списъка на сп. Локус с нови и забележителни романи, а синопсиса ме очарова. Как да не се зариби човек по книга, която трябва да бъде шпионско фентъзи с феи в елизабетинската епоха? Чадборн е имал страхотната идея да напише фентъзи приключенски трилър, в който Англия воюва не само с Испания, но и феите. За достоверност в романа участват съветниците на Елизабет – Уолсингам и д-р Джон Дий, поетът Кристофър Марлоу, испанския крал Филип II и шотландския – Джеймс. Всичко звучи супер, но не му се е получило.

Оооо, в The Silver Skull има достатъчно преследване, фехтовки, разкриване на тайни, куестове, събиране на артефакти и общо меле, но за съжаление опитът за наслагване на мрачна атмосфера  опропастява темпото. Просто Чадборн насича действието с някакви странични наблюдения на обстановката точно, когато това е последното, от което се нуждаем. Да не говорим, че феите са много неясно описани. Но ние знаем, че са зли, защото авторът ни го казва, а главният герой го повтаря много пъти на различни хора.  Има какво да се каже и за deus ex machinа подхода, който спасява задниците на иначе супер-хипер оправните шпиони на Англия и то на няколко пъти.

Въпреки всички гореупоменати недостатъци, книгата би била поносима, ако не беше Уил Суифт. Кълна се – не съм попадала на толкова дразнещ герой от полюциите на Джеймс Баркли насам. Още в първа глава намираме шпионина в леглото с две проституки. Лошо няма – читателят трябва да е убеден, че Главният Добър може да го вдига по всяко време и навсякъде. Мачовщината нямаше да ме смути, ако можеше Уил Суифт да си държи устата затворена през всичките 465 страници. Вместо това всяка негова трета реплика  представлява дървено умозаключение за света или непоискан съвет. Не съм осъзнавала колко дразнещо може да е това, докато не се зачетох в този роман.

Кой друг, освен участник в латино сапунка, използва безброй генерализиращи изрази в най-обикновен разговор или докато скача по покриви?! Само малко от бисерите на героя, за да не съм само аз прецаканата:

  • Всичко има две лица, Нат, нищо не е нито добро, нито зло – то просто съществува. Така е устроен света, и ако има Бог, то такава е волята му.
  • Всички си имаме лоши дни, и се опасявам, че този ще стане по-лош преди да се подобри.
  • Тези, които залагат на сигурно, никога не изпитват всички чудеса, които животът предлага.
  • Никой от нас не може да бъде себе си – собственият ни живот не ни принадлежи.
  • Съдбата покровителства глупаците.
  • Ние сме смъртни. Не можем га се освободим наистина от страха.

В заключение мога само да напиша: Боже, дръж ме настрана от подобни книги! The Silver Skull е най-кофти книгата, която съм чела  от началото на 2011 г.

Поредица Swords of Albion:

1. The Silver Skull
2. The Scar-Crow Men

Advertisements

One thought on “Марк Чадборн: The Silver Skull / Мечът на Албион

  1. Pingback: Mark Chadbourn: The Silver Skull | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s