Касандра Клеър: Ангел с часовников механизъм


автор: Траяна 

Издателство „Ибис” смятат този месец да ни зарадват с цели две нови книги от Касандра Клеър. Едната е продължение на поредицата „Реликвите на смъртните” и е озаглавена „Град на паднали ангели”. За нея очаквайте ревю по-късно през месеца.

Другият роман – „Ангел с часовников механизъм” поставя началото на поредицата „Адски устройства” и ни връща в света на Ловците на сенки, само че във Викторианска Англия.

Сега е момента да пусна обичайния си дисклеймър за това, че за пореден път съм чела романа в оригинал и най-вероятно термините, които ще използвам тук няма да съвпадат с тези от българското издание. От страницата на издателството във фейсбук научих, че преводач на романа е Александър Драганов. Предвид досега ми с личното му творчество, нямам големи надежди, че българският текст ще си заслужава. Но знае ли човек… Животът винаги може да ти поднесе изненада и г-н Драганов може да е сътворил чудесен превод без обичайните  „каза той“, „отговори той“ и „кимна той“.

„Ангел с часовников механизъм” не ме очарова. Истината е, че на вкус беше като претоплен ориз, сервиран за четвърти пореден ден. Не ме разбирайте погрешно – обичам ориз, но не и когато вече съм яла от същото няколко пъти. Американката Теса Грей пристига в Лондон с надеждата да започне нов живот под опеката на брат си. За нейна изненада на дока я посрещат двете стари моми, който под претекст, че са познати на брат й я отвеждат в дома си. Двете сестри се оказват вещици, които я обучават да открие и използва специалната си способност да се превръща в други хора. Обучението е мъчително, но за щастие на Теса, от къщата на сестрите я измъква Уилям Херондейл – Ловец на сенки на нейната възраст, който разследва няколко убийства на обикновени хора.

От тук нататък няма какво повече да се говори за сюжета. Предполагам се досещате, че Клеър минава по утъпканата пътека. Главната героиня – Теса – разбира, че изобщо не е човек и постепенно се запознава със света на свръхестествените същества – феи, вампири, върколаци, нефилими. Да хвърлим вътре юберзлодей – тайнствения Магистър, който е поръчал на сестрите да обучат Теса. Да начертаем стандартния любовен тийн-триъгълник : неориентираната в чувствата си Теса, лошото момче Уил, и трагичното и чувствително, да не кажем „стандартно емо“, момче – Джем.

Да ви звучи познато? Заменете имената в горното изречение с Клари, Джейс и Саймън и ще разберете аналогията ми с претопления ориз.

Не знам какво точно ще се разкрие за миналото на Уил или произхода и способностите на Теса в следващите книги, но искрено се надявам Касандра Клеър да внесе някакъв нов елемент в поредицата си „Адски устройства”. Защото това, което е направила до тук, не е достатъчно. Вкарвайки задвижвани от зъбчати колела автомати в романа си, Клеър се е опитала да хване новата хайп-вълна в жанра – стийм пънка. За съжаление наличието на армия от автомати не превръща автоматично (простете за каламбура) един фентъзи роман в стийм пънк.

Поживём — увидим, но едва ли авторката ще успее да спаси поредицата.

Поредица „Адски устройства”:

1. Ангел с часовников механизъм // Clockwork Angel
2. Принц с часовников механизъм // Clockwork Prince(ЕТА в оригинал – 2011г.)
3. Принцеса с часовников механизъм // Clockwork Princess  (ETA в оригинал – 2012 г.)

3 коментара за “Касандра Клеър: Ангел с часовников механизъм

  1. В сравнение с първата трилогия какво ти е мнението – развива ли се стила или просто декора е сменен? То явно жената работи с ограничен брой човеци оформени в триъгълни форми, но пък ако изпълнението и е задобряло от първата трилогия си заслужава да се поналази малко…дори и в превод на Властелина на Ралмията.

    Харесвам

  2. По-скоро – не. В смисъл сюжетът се развива все така динамично както в първата поредица. Има битки, предателства, обрати. Темпото е добре. Но като сетинг Ню Йорк играе много по-голяма роля в „Реликвите на смъртните“, отколкото Лондон в АЧМ. Единственото, което е описано от града е смога и един мост.
    Действието е изключително капсулирано в Института и покрай шадоухънтърите. Обикновените хора сякаш са на друга планета.

    Харесвам

  3. Pingback: Касандра Клеър: Ангел с часовников механизъм | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s