Иън Трегилис: Горчиви семена


автор: Траяна 

Веднага щом прочетох синопсиса на романа Bitter Seeds в списъка на сп. „Локус“ с нови и бележити книги, и щом видях впечатляващата корица, си набелязах книгата за четене.  Това беше преди около половин година, въпреки че самия роман е издаден през април 2010 г.

Иън Трегилис ми бе абсолютно непознат писател, но мога да ви се закълна, че от тук нататък зорко ще следя кариерата му.  Bitter Seeds е пример за реалистична и впечатляваща комбинация от трилър и фентъзи, които няма как да не останат в паметта на читателя.

Може да ви звучи сексистко, но според мен Bitter Seeds определено е „мъжки“ роман – суров, жесток и логичен, с много повече мъжки отколкото женски образи.  Което разбира се не ми попречи да го харесам. В романа протичат три различни сюжетни линии, които се водят от гледна точка на трима мъже – много различни по характер и възпитание, но свързани в обща съдба.

Първата сюжетна нишка е на Рейболд Марш – агент на МИ6, който отива в Испания точно след бомбандировката над Герника, за да се срещне с информатор. Местният му контакт успява единствено да го предупреди, че нацистите са открили ново оръжие, преди да избухне в спонтанни пламъци. За късмет на Марш, в чантата на информатора намира полуобгоряла филмова лента. МИ6 успяват да възстановят лентата, за да открият, че немците са изобретили свръхчовеци  – неколцина индивида с жици в главата, които притежават свръхспособности. Отворен е планът „Млечка“, чиято цел е да научи всичко възможно за новото оръжие на немците.

Към плана „Млечка“ Марш привлича като специалист стария си приятел Уилям Бюклърк, от чиято гледна точка се води втората сюжетна линия. Уилям е втори син на херцог и наследствен уорлок. Познанията му за Ейдолоните (нещо като демони) го поставят начело на свръхестествената отбрана на Острова по време на Блицкрийга. Цената, която трябва да платят Великобритания и Уилям, обаче, е брутална и кървава.

Третата и последна линия се води от гледна точка на Клаус, който е част от медицинския експеримент на д-р фон Вещарп и член на Гьотерелектронгрупе (Взвод на божествения електрон). Клаус има способността да минава през твърди предмети, докато сестра му Гретел пък предвижда в бъдещето. Във взвода има още няколко други свръхчовека с различни способности, които са представени през погледа на Клаус.

Макар Трегилис да се придържа към действителните факти от Втората световна война в периода от 1939 до 1941 г., Bitter Seeds е увлекателен и непредвидим трилър. Основна роля в събитията играе Гретел, която споделя или премълчава предстоящи събития с военното командване на Третия Райх според собствените си неясни планове. Развитието на героите е логично, но въпреки това – непредсказуемо. Освен всичко друго Иън Трегилис е способен да описва определени сцени невизуално и да оставя читателя сам да си прави изводи за случващото се само въз основа на звуци или привидно незначителните жестове на героите.

Единственият недостатък на трилогията е, че явно издателят „Тор“ я пренебрегва. Според блога на писателя втората книга е предадена  за редакция още през 2009-та, а датата на издаването й е била отлагана вече три пъти. Стискам палци последната обявена дата – лятото на 2012 г. да бъде спазена.

Поредица Milkweed Triptych:
1. Bitter Seeds
2. The Coldest War – ревю
3. Necessary Evil – ревю

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s