Олдъс Хъксли: Прекрасният нов свят


автор: Траяна 

 

You are planned and you are damned in this brave new world
(Iron Maiden – Brave New World)

Книги като „Прекрасният нов свят” ме карат да си мисля, че всяка уникална идея във фантастиката вече е била измислена и разглеждана в началото на миналия век, а всяка нова книга след това е само вариация по стара тема.

Олдъс Хъксли е писал романа си през 1931 г.,  във време, когато светът е бил всичко друго, но не и прекрасен.  Епохата между двете Световни войни, годините на Голямата депресия, на зараждащите се тоталитарни режими, на масовите холивудски комедии и на отчаяното, шумно, бягство от действителността.  Мнозина твърдят, че „Прекрасният нов свят” е утопия. Как иначе може да се опише свят, в който всеки е щастлив и доволен от мястото си в обществото,  в който няма болести, старост и войни, в който общото благо се поставя над индивидуалното и всичко се постига без насилие?

И все пак, и все пак… главният герой – Дивака не  функционира в това общество. Той е самотен романтик и индивидуалист, който никога не би могъл да се вмести в общество от програмирани още преди раждането си индивиди. Самият факт, че освен него в романа се срещат и още няколко излизащи от рамките на обичайното поведение героя, доказва, че тази социална система не работи безпогрешно. Че утопията се е превърнала в антиутопия.

Така или иначе, нито един тоталитаризъм не би могъл да бъде нещо различно от безуспешен опит за построяване на утопия. „Прекрасният“ нов свят на Хъксли не е мрачната визия на Оруел, пълна с насилие и страх.

Но е също така отблъскваща.

Заради едно единствено нещо – липсата на индивидуалност и избор. Стремежът да бъдеш себе си (следователно – различен) и да създаваш себе си правейки личен избор са вродени на човека импулси. Или може би само идеали, в които съм възпитана. Не съм много сигурна, кое от двете е вярно, но за мен тези импулси са естествени, несъзнателни  и жизнено важни като дишането. Унищожаването на тези импулси е неестествено и отвращаващо.

Може би тук трябва да спра с философстването…

Прочетете „Прекрасният нов свят”.

Романът не само ще ви накара да зафилософствате. Той ще ви удиви с оригиналните и футуристичните за времето си научни идеи като генно модифициране и хипнозата като метод за програмиране на поведението.

P.S. Ако ви е интересно, ето на този линк можете да прочетете чудесният анализ на писателката Маргарет Атууд върху „Прекрасният нов свят“. Несравнимо по-добър и подробен е от това кратко ревю.

5 коментара за “Олдъс Хъксли: Прекрасният нов свят

 1. Вече не си спомням ясно, но имам бледи наченки – децата бяха разделени на типове (или класове, май по интелигентност, класа и възможности), нещо такова. За времето си наистина е била уникална книга. Няма да повярваш, но сигурен бях, че ще споменеш и песента на Iron Maiden 😀 (е, под формата на линк към youtube).

  Харесвам

  • Да, те така си ги произвеждат децата – на кастова система, като на гамите им се подава по-малко кислород, за да останат по-дребни и по-тъпи.
   Да ти кажа, като се преглътнат типичните за онова време проблеми на стилистиката (огромни инфодъмпове примерно) книгата и днес си е уникална.
   А за Мейдън – много ясно, няма как да не спомена, че песента е вдъхновена от романа. Не знам дали Харис или Дикиснън е фен на фантастиката, но яко си ползват идеи за песните.

   Харесвам

 2. Дали е проблем или особеност? Стилистиката е била пряко повлияна от публиката. Не е имало интернет за инфодъмпа и се е налагало да го вместват покрай другото…
  Иначе книгата наистина си заслужава лаврите. Харесах я повече от 1984 – Оруел чертае един свят, който е повече чудовищна гротеска, докато Хъксли рисува нещо, което е само на няколко крачки.
  ПП: Мисля, че дали романът е утопия или антиутопия зависи от желанието на читателя за себеизява. В някои от по-мързеливите ми мигове си мисля, че светът му е наистина прекрасен. 😉

  Харесвам

 3. Pingback: Олдъс Хъксли: Прекрасният нов свят | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s