Кирстин Уайт: Паранормалност


автор: Траяна 

От корицата на книгата:

Колкото и да е странна работата в Международната агенция за ограничаване на свръхестественото, Иви винаги се е смятала за нормална. Вярно, най-добрата й приятелка е русалка, бившето й гадже е фея, тя си пада по шейпшифтър, и е единствената, която може да вижда през илюзиите на свръхестествените същества. И все пак – тя е нормална.

Само че сега свръхествествените умират, а сънищата на Иви са изпълнени с призрачни гласове и мистериозни пророчества. Скоро тя разбира, че може би има връзка между способностите й и внезапната вълна от убийства. Не само това, но и може би е и център на мрачно пророчество, вещаещо унищожението на всички свръхестествени същества.

Толкова за нормалността.

Моят коментар:

Наистина се забавлявах с Paranormalcy и горещо препоръчвам този YA роман като разтоварващо четиво. Кирстин Уайт с лекота изгражда свят, в който свръхестествените подлежат на контрол от страна на обикновените човеци. Появата и развитието на Международната агенция за ограничаване на свръхестественото, и начина, по който тя функционира са обяснени от гледна точка на Иви, която живее в генералния щаб. Не намерих никакви дупки в логиката на повествованието и нито за момент не се почуствах претоварена с информация. Което не означавава, че сюжетът е предвидим.

Напротив  – в Paranormalcy разследването на вълната от убийства се развива през целия роман и ролята на Иви в пропочеството се разгадава едва към края.

Ценния елемент в книгата са самите герои. Иви успява да съчетае заразяващ младежки ентусиазъм и забавно саркастично отношение към свръхестествените същества с учудваща естественост. Като всеки тийнейджър тя прави своите грешни преценки в някой ситуации, но с доста голяма доза късмет и бърза преценка успява да се измъкне от неприятностите си.  Ленд – момчето с главно М в този роман, пък е шейпшифтър, който придава оригиналност на фентъзи-митологията в романа. За разлика от повечето ърбън фентъзита, където повечето шейпшифтъри имат една животински форма, тук Ленд копира външния вид на всеки човек според нуждата и настроението си. („Днес той ме изненада, защото носеше дундесто, анатемосано с акне момче.“ )

Второстепенните герои са очарователни и достоверни. Особено много се изкефих на  русалката/ най-добра приятелка, която псува нонстоп с „бийп“, защото компютъра, който превръща речта й в човешка реч, я цензурира. Дори и ръководителката на щаба Рейчъл, която е стрикна и взискателна до вманиячаване, е чудесен образ необходим за развитието на сюжета.

Всичко друго би било спойлер, така че – четете и се смейте.

Поредица Paranormalcy:

1. Paranormalcy
2. Supernaturally – ревю
3. Endlessly (ETA 2012)

4 коментара за “Кирстин Уайт: Паранормалност

 1. Винаги ми е било интересно откъде ги изкопаваш тия световно неизвестни авторки на ърбан фентъзи, което четеш толкова много , поне според публикациите, в последно време 🙂 Купуваш ли си книгите, или ти ги дават от издателства за проверка, или ги смъкваш кротко през мрежата? Просто четеш книги, за които никой друг в България не знае, та ми стана интересно…

  Харесвам

 2. Aaa, молим, молим – тази година, основната цел е да разредя ърбъна с повечко други поджанрове на фентъзито, даже май този месец успях. 🙂
  Иначе как протича процесът на подбор в главата ми, ми е трудно да разбера, камо ли да обясня. Основно чета нялколко блога, а отскоро си направих регистрация в goodreads.com, където следя няколко другарчета какво четат и какви оценки дават на книгите.
  Не винаги мнението ми съвпада с това на другарчетата, но пък понякога има невероятни попадения. *кашляне* Карън Мари Монинг*кашляне.
  И, да, основно пиратствам и чета от екран, а си поръчвам от bookdepository само това, което наистина ми е харесало и искам да го имам за няколко препрочитания.
  Само си мечтая някой да ми плаща, за да чета и да си изказвам мнението за книгите.

  П.П. От време на време следя в класацията на „Локус“ кои автори и книги се задържат за по-дълго време. Шарлийн Харис, Патриша Бригс и Илона Андрюс ги хванах точно от там. 🙂

  Харесвам

 3. Pingback: „Паранормалност“ от Киърстин Уайт « The diary of an addicted reader

 4. Pingback: Kiersten White: Paranormalcy | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s