Даяна Габалдън: Другоземка / Друговремец


автор: Траяна 

Сюжетът: Втората световна война току-що е приключила и Европа бавно се приспособява към мирния начин на живот. Главната героиня Клеър Рандал и съпругът й Франк отиват на втори меден месец в малко село в Шотландия, където се надяват отново да се сближат след дългата раздяла. Франк е бил офицер на фронта, а Клеър е работила през военните години като медицинска сестра в Лондон. По време на Белтейн Клеър преминава през мегалитен паметник и се връща назад във времето на бурните години точно преди избухването на последния значим бунт в Шотландия – 1743 г. Медицинските й познания и липсата на минало я правят твърде подозрителна за местните и тя се превръща в заложница на клана МакКензи. Следват доста приключения и насилствен брак с Джейми Фрейзър – издирван от англичаните престъпник.

Ревюто: Трудно е да поставя Outlander строго в рамките на един жанр. Книгата съдържа елементи на НФ&Ф (пътуване във времето, магия), на историческа драма (политически интриги преди бунта на Хубавия принц Чарли) и на любовен роман (общо взето основната част от романа). Също толкова ми е трудно да преценя дали всъщност харесах Outlander.

Даяна Габалдън наистина умее да разказва и си е направила труда да прочете доста исторически книги за справка. Захванала се е с най-трудната част – да пресъздаде ежедневието на шотландците до най-малкия детайл и да не залитне твърде много в политиката на времето. Всяка една сцена в романа е прекрасно, детайлно и реалистично описана. Общо взето бива засегнат всеки един аспект на живота на благородниците, търговците, селяните, английските гарнизони в Шотландия, омъжените и неомъжените жени, духовенството.

Тази обстоятелственост е най-големия недостатък и най-голямото предимство на Outlander. Строго погледнато огромна част от 850-те страници са сцени ненужни на сюжета. Последният, между другото, си е стандартен за всеки един исторически любовен роман. Тя среща Него; малко драми около доизясняване на отношенията им; влюбват се и се оженват (не задължително в този ред); доста пречки по пътя към щастливия край.

Не съм много склонна да харесам главните герои – Джейми представлява стандартен главен герой за всеки любовен роман,  твърде идеализиран, за да ми допадне. Единственото, което пък харесах у Клеър е чувството за хумор, което разведрява целия роман. Иначе ми се стори доста инертна в началото и твърде пацифистично-адаптивна в последствие.

Всички безброй епизодични и второстепенни герои обаче са просто прекрасни. Както братята МакКензи, така и капитан Джонатан Рандал (The Big Villain), са перфектно обрисувани „сиви” характери, които, макар и отблъскващи на моменти, са разбираеми за читателя. Радвах се на личната история на всеки един от тях.

Със сигурност Outlander е тежка книга за четене, особено в последната част, където се случват доста брутални събития. Габалдън гладко сервира натуралистично описани сцени на насилие, смърт и садо-мазохизъм, които вероятно не биха били приемливи или дори поносими за всеки читател, така че имайте едно на ум преди да посегнете към романа.

Поредица Outlander:

1. Outlander – (издадена под заглавие „Друговремец“  2013 г. от Пробук)
2. Dragonfly in Amber
3. Voyager
4. Drums of Autumn
5. The Fiery Cross
6. A Breath of Snow and Ashes
7. An Echo in the Bone

 

Advertisements

One thought on “Даяна Габалдън: Другоземка / Друговремец

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s