Мелиса Мар: Wicked Lovely


автор: Траяна 

Още една YA поредица с феи. За щастие не клиширана като Faeriewalker и определено с доста по-раздвижен сюжет и качествен стил на писане.

Сюжетът накратко: Айлин е тийнейджърка, която вижда феите, също като баба си и майка си преди това. Правилата за безопасност са прости:
1. Не гледай невидимите феи;
2. Не говори с феите, когато са невидими;
3. Не привличай вниманието им.

Правилата обаче не й помагат, когато двама от тях започват да я преследват. Летният крал, Кийнън, отчаяно се опитва да спечели любовта й. А Зимното момиче Доня е там, за да предупреди Айлин за многото любовни връзки на Кийнън през вековете в търсене на неговата Лятна кралица.

Колкото и сладникаво да звучи на първо четене, всъщност Wicked Lovely не се концентрира върху любовната връзка между смъртна и краля на феите. Мелиса Мар успява да избегне клишето, защото героинята й Айлин вече си има връзка (или поне началото на такава) с обикновеното момче Сет. Отношенията между Сет и Айлин се развиват по наистина нормален начин, без душевни клизми или някакви съмнения от страна на героинята кой от двамата е Той, с главно „Т”. Никакви любовни многоъгълници.

Романът по скоро говори за възможността да правиш избор, когато ситуацията те изправи пред липсата на такъв. В това отношение Wicked Lovely е една идея по-смислено четива от обичайните ърбън фентъзи YA романи, където през повечето време главните героини въздишат многострадално, защото момчето на мечтите им не им обръща внимание.

Едно от големите предимства на книгата е смяната на гледната точка във воденето на повествованието. Част от главите са написани от гледна точка на Айлин, редувани с тези на Кийнан или Доня. Освежаващо е, че има толкова много главни герои, всеки със своите си проблеми, приоритети и морални дилеми.

Всичко гореспоменато, комбинирано с доста мрачната атмосфера на обреченост и политическите игри между четири (а не два) кралски двора на феите превръща поредицата на Мелиса Мар Tattoo Fairies в оригинална вариация на стара тема.

Поредица Tattoo Fairies:

1. Wicked Lovely
2. Ink Exchange
3. Fragile Eternity
4. Radiant Shadows
5. Darkest Mercy

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s