Пол Андерсън: Операция „Хаос”


автор: Траяна 

Тази книжка е писана в далечната вече 1971 и на много от читателите вероятно ще се стори леко остаряла. Не за друго, а защото е много сбита, върти се предимно около идеите на автора, но за сметка на това героите са леко попретупани. И все пак си мисля, че романът заслужава внимание, защото се чете изненадващо бързо и незатормозяващо.

Малко преди края на Втората световна война на съвместна мисия са изпратени вещицата Вирджиния Грейлък и върколака Стивън Матучек. Задачата е да бъде неутрализиран изключително мощен ифрит, когото врагът държи в стратегически значимия град Тролбург. Докато нашите двама герои преодоляват съпротивата на Сарацинския халифат, намират и време да се влюбят един в друг. Следват още няколко съвместни приключения, които ще изправят Стивън и Джини срещу огнен саламандър, инкуб и дори самия Ад.

Операция „Хаос” е написана първоначално като поредица от свързани разкази и това донякъде си личи в структурата и. Особено много се разминават като усещане първата и втората част на романа и това вероятно е причината българското издание да е в две книжни тела – № 2 и № 4 от поредица „Фантастика” на ИК „Орфия”. Първата част се състои от няколкото различни случки, които се развиват много динамично, докато във втората част от романа действието е по-забавено и в интерес на истината – по-скучно. Вероятно втората половина ме издразни, защото Андерсън се концентрира твърде за дълго върху типичните за 60-те години на САЩ социални брожения като хипарството (поднесено ни в романа като гностична църква). Нямам нищо против хипитата, но както всяка податка към строго обвързан с времето си феномен, и тази в романа не би могла да развълнува много хора от друго поколение.

Въпреки  слабостите си – леко двуизмерни герои и липса на бързо действие във втората част – „Операция „Хаос” е приятно четиво, което може да ви гарантира приятно прекарване, тъй като идеите на автора компенсират недостатъците.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s