Налини Синг: Консорт на архангел


автор: Траяна 

Ако не сте чели първите две книги от поредицата на Налини Синг „Преследвач от Гилдията” е добре да спрете до тук. Защото:

  1. ревюто съдържа спойлери за предните два романа;
  2. ме мързи да пиша абзаци с обяснения за това какво се е случило преди това.

Твърдо препоръчвам да се отправите към ревюто на Angels’ Blood, за да придобиете представа за сетинга на поредицата.
Archangel’s Consort е директно продължение на втората книга Archangel’s Kiss. След битката срещу вманиачената в смъртта Лиуян (архангела на Пекин), Рафаил и Елена се завръщат в Ню Йорк. Крилата на Елена предизвикват истинска сензация сред хората. Някои приемат превърнатата в ангел смъртна като чудо, други като абоминация. Елена обаче твърдо е решила да се върне на старата си позиция като ловец в Гилдията. Вроденото й обоняние не би могло да й позволи да бъде нещо различно от преследвач на подивели вампири.
Необичайно жестоко убийство на дете в училището, посещавано от полусестрите на Елена, дава началото на сюжета на романа. По следите на убиеца-вампир тръгва не само тя, но и нейния любовник – архангела Рафаил.
Когато обаче стотици вампири започват едновременно да нарушават договорите си и да избиват хора на воля, става ясно, че вълната от насилие не е случайност. Могъщи земетръси и наводнения предвещават пробуждането на древен архангел. А аромата на екзотична орхидея – че тази, която се надига е майката на Рафаил – Калиане.
Голяма част от Archangel’s Consort е фокусирана върху тръпката дали архангела, който се пробужда е Калиане и дали вековния сън е успял да излекува лудостта й (трилър елемент – ✔). Вероятността пробуждащата се действително да е тя дава възможност на Налини Синг да направи няколко ретроспекции към миналото на Рафаил и придава нови измерения на словосъчетанието „зла свекърва” (душевни терзания – ✔; ултимативния злодей – ✔ и финална битка – ✔). Покрай мрачните спомени, който навестяват и двамата герои, тяхната любов е единственото, което ги държи от тази страна на разума (Голямата Любов™ – ✔ и горещи секс-сцени – ✔✔✔)
Мда. Истината е, че въпреки многото чавки в те(к)ста по-горе, романът е под средното ниво и доста по-слаб от предходните. Елена-Рафаил връзката не се развива по-различно отколкото в Archangel’s Kiss, но за сметка на това скучах в продължение на първата част от романа. Единственото, което спасява книга от категория „боза” са малкото сцени включващи елитната гвардия от Седмината на Рафаил.

Поредица „Преследвач от Гилдията”:
0.5. Angels’ Pawn (самостоятелен разказ в електронно издание)
1. Angels’ Blood – ревю
1.5. Angels’ Judgment (самостоятелен разказ, включен в антологията Must Love Hellhounds)
2. Archangel’s Kiss  – ревю
3. Archangel’s Consort
4. Archangel’s Blade
5. Archangel’s Storm
6. Archangel’s Legion

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s