Маги Стийвотър: Балада


автор: Траяна 

„Балада” е втората книга от базираната на келтската митология поредица на Маги Стийвотър за Диърдри Монахан и Джеймс Морган. Не е задължително да сте чели първия роман, за да схванете какво се е случило досега, тъй като в сравнително кратки и ненатрапчиви забележки авторката предоставя нужната информация.

Диърдри и Джеймс започват учебната година в ново училище – музикалната академия „Торкинг Аш”, където преподавателите са наясно, че талантливите деца привличат вниманието на феите и са в опасност.

Действието се развива от гледна точка на Джеймс, който се опитва да преодолее любовта си към най-добрата си приятелка Дий. Талантливия гайдар, обаче също е привлякъл вниманието на безсмъртните. Феята Ноала, която живее от и чрез музиката, е решила да го превърне в свой питомец. Сделката, която тя му предлага, е също толкова изкусителна и опасна, колкото всяка сделка с дявола. Когато Кралят на мъртвите напява в близките хълмове, подобна сделка се превръща в още по-голямо изкушение.

Същевременно кралицата на феите задейства сложен план, който навръх Хелоуин ще изправи Джеймс пред съдбоносен избор.

„Балада” е много повече момчешка книга, отколкото „Ридание” и не чак толкова романтична. Най-краткото определение, което мога да й дам е „очарователна”. Макар и мрачен на места, романът предлага моменти на хумор, които се дължат на сарказма и оригиналността на главните герои. Искрено се смях на определени сцени и тъгувах на други.

Маги Стийвотър разказва с умение и усет за темпото. Романът е пълен с описание на музика и прекрасни стихове, които няма как да не ви докоснат с искреността си. Строго в жанра на YA – фентъзито, „Балада” представлява увлекателно четиво за студените зимни дни.

Поредица Books of Faerie:
1. Ридание – ревю
2. Балада

Advertisements

3 thoughts on “Маги Стийвотър: Балада

  1. Малко бях разочарована от края, надявах се Ди и Джеймс да са заедно, имам предвид тя го обича, той я обича. Но я прочетох за 1 ден и половина ^^

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s