Джена Блек: Glimmerglass


Джена Блек е авторка на няколко поредици в различни жанрове – паранормални романси, ърбън фентъзи и YA романи. Glimmerglass представлява първа книга от YA поредицата й Faeriewalker. Спрях се на това заглавие, защото четох доста положителни ревюта. За съжаление, точно по същото време четях и поредицата на Карън Мари Монинг за МакКайла Лейн, която също е базирана на келтска митология. Сравнението неизбежно е в полза на света на Монинг, и то не само защото е за възрастни.

Сетингът на Glimmerglass експлоатира темата за три свята – човешкия, този на феите и Авалон. Съществуването на феите е съвсем реално, въпреки че единственото място на което хора и феи, магия и технология, могат да съжителстват е именно Авалон. Столетия наред за властта над града са били водени кръвопролитни войни – както от страна на хората, така и на феите. Крехкият мир в момента се дължи на обособяването на Авалон като независим град-държава. Сега над града властва седемчленен съвет – трима представители на хората, трима на феите и Консула. Позицията на Консул се сменя на всяко десетилетие последователно между хора и феи.

Когато тийнейджърката Дана Хатауей решава да започне нов живот със своя баща – голяма клечка от расата на феите, тя няма никаква идея, че ще се отзове в центъра на политическите игри на Авалон. Предстоят нови избори за позицията на Консул и бащата на Дана е единия от кандидатите на Светлите феи. За съжаление леля й, която буквално отвлича Дана още от граничния пункт, също е кандидат за консулското място. На помощ на нашата героиня се притичат Етан и Кимбър – тийнове от двора на Тъмните феи.

Интригите на Светли и Тъмни феи в Авалон започват да оплитат момичето, което трябва да реши на кого може да вярва. Причината всички постоянно да се докопват до нея е, че Дана е феъриуокър т.е. тя може да посещава както човешкия свят, така и Страната на феите. Заедно със себе си тя може да пренесе магия на Земята и технология при феите. Последната способност на феъриуокърите в миналото често е била използвана за пренасянето на оръжия.

Като цяло Glimmerglass е приятно четиво, но не особено трудно за предвиждане. Имах постоянното усещане, че чета вариант на „Град от кости”, само дето последната е доста по-добра книга. Героите на Glimmerglass са доста клиширани – Дана е прилежно и неизменно оут-ъв-спейс героиня, която трябва да открие голямата истина за себе си. Само дето пасивното й поведение ужасно ме дразни. Да не говорим, че то е в несъответствие с образа на ранно-съзрял тийнейджър, който Джена Блек се опитва да наложи на героинята си.

Обектът на романтичните въжделения на Дана е също така стереотипен. Етан е чаровен, арогантен и разбира се си има собствени планове как да използва героинята. Кимбър, сестрата на Етан, бързо влиза в ролята на най-добра приятелка и харесван от читателя сайдкик. Имаме си ултимативния злодей, обсебен от мания за власт, както и няколко не особено страшни миниъна на злодея. Единствените по-интересни образи са тези на бодигарда-рицар Фин и сина му попаднал под влиянието на гот-културата.

Може би най-голямото предимство на романа е доброто темпо на развитие на сюжета. Като цяло няма кой знае колко скучни пасажи или прекалено големи описания на чувствата на героинята. Спасението на поредицата би могло да стане с преместване на действието в страната на феите, така че надежда има.

Поредица Faeriewalker:

1. Glimmerglass
2. Shadowspell

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s