Карън Мари Монинг: Треска за сенки


автор: Траяна 

Много очаквания и теории имах за сюжета на Shadowfever. Ужасно съм доволна, че само малка част от предположенията ми се оправдаха и вместо това Карън Мари Монинг ми поднесе доста изненади.

Shadowfever приключва поредицата за МакКайла Лейн и преследването на тайнствената реликва на феите Шийсаду по действително запомнящ се начин. Имах някакви съмнения, че в рамките на обичайния обем, авторката няма да може да приключи всички сюжетни нишки. Радвам се, че Монинг ме опроверга.

МакКайла най-после успява да разкрие собственото си минало, това на Барънс и истината за смъртта на сестра си. В процеса на разкритията тя се сблъсква с няколко предателства и загуби, които ще я съкрушат. Авторката действително не се колебае да докара героите си до загуба на целия им свят, и това е най-голямото й предимство. Наред с умението й да вкара няколко врътки в сюжета, така че читателя да не се чувства самодоволен от това, че очакванията му са оправдани донякъде. Всичко е логично и същевременно неочаквано.

Получих си дозата романтика, дозата кръв, дозата скръб и гняв, както и разкрития на всички мистерии.

…и честно казано не знам какво да пиша без да оспойля всъщност цялата поредица. „Совите не са това, което са”? „Очаквайте неочакваното”?  – и двете реплики са напълно верни.

Съжалявам, хора. Това е може би най-ужасното и кратко ревю в блога.

В прав текст – Shadowfever е достоен завършек на една прекрасна поредица. Въпреки че леко отворения край дава някаква вратичка за продължение, смятам че Карън Мари Монинг няма да продължи квинталогията Fever. Или поне няма да го стори от гледна точка на МакКайла Лейн. Може би някой от второстепенните герои би станал чудесен главен герои в някоя друга поредица. (Go, Dani MEGA O’Malley!)*

Лична оценка за цялата поредица Fever: супер-хипер добра, дели си първо място с тези за Мърси Томпсън и Кейт Даниелс.

*Благодарение на коментарите на CloveR, вече знам, че авторката е потвърдила, че ще има спин-оф поредица с главна героиня Дани!

Поредица Fever (The Chronicles of Mac O’Connor):
1. Darkfever – ревю
2. Bloodfever – ревю
3. Faefever – ревю
4. Dreamfever – ревю
5. Shadowfever

Поредица Dani O’Malley (Fever world): 

1. Iced – ревю
2. Burned  – ревю
3. Feverborn – ETA 2015
4. Feversong – ETA ?
5. Untitled – ETA ?

Един коментар за “Карън Мари Монинг: Треска за сенки

 1. Дадох шанс на авторката и на цялата поредица по две причини:
  Първо , след сблъсъка ми с друга поредица , в който имах трудно начало, а после се пристрастих до степен шест поредни прочита, обещах на себе си да не зарязвам книга или поредица.
  Второ , в жанра и ревютата имаше Фентъзи, Мистерия. И това са нещата ,които обичам да чета.
  Сега. Относно мистерията – имаше някаква ,много малка. Неприятното беше , че ми стана ясно 90% от развръзката още в трета книга.
  Относно фентъзито – дам има фентъзи нотка , но за мое лично съжаление, нищо ,което да ми посочи авторското, освен онзи преекспониран еротизъм , което по мое мнение изпраща книгите в графа “ среднощни любовни романи“
  Иска ми се , въпросните раси , касти и главни герои да бяха по-малко сексуални и повече персонажи. Нивото на развитие на персонажите е много слабо. Изглежда като два героя , които търсят как да се изчукат и всичко останало, хвърлено за цвят.
  Грандиозния финал е изключително банален. Остави в мен един лош вкус и като цяло усещането бе ,че поредицата има два финала. Истинският – в който авторката беше положила доста повече усилия,а именно как недостъпния алфа мъжкар се отваря за русото Барби, което не е това , което изглежда. ( Като цяло 80% от среднощните романи са точно това ) И краят на книгата – в който се разбира , че няма значение какви усилия са положили останалите , какви умения притежават,щом като през цялото време , големия могъщ пич е бил сред тях и накрая ще дойде да сложи ред и да си вземе момичето. Което обезмисля целият сюжет. От финала не разбрах каква в ролята на главната героиня в развръзката. Освен да размята чифт цици както онези сестри от Дорн в сериала Игри на Тронове. Не се обясни и главния герой какво точно направи за развръзката, освен да мълчи и ръмжи. Но вероятно след секс маратона на който беше подложен, вероятно е уморен.
  Лошото ми мнение за поредицата не идва от еротиката в нея. Изобщо не съм противник на секса в литературата. Дори се дразня на автори , които бягат от нещо толкова съществено и мотивиращо всеки един персонаж. Но като обективен читател,харесващ добрият разказ , хубавите сюжети и силните персонажи..смея да твърдя , че в тази поредица има твърде много секс , твърде малко действие и сюжета е слаб и като че ли , помежду другото. Ако тази поредица се филмира , ще бъде като евтин еротичен филм , с пост апокалиптичен характер.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s