Карън Мари Монинг: Треска за сенки


автор: Траяна 

Много очаквания и теории имах за сюжета на Shadowfever. Ужасно съм доволна, че само малка част от предположенията ми се оправдаха и вместо това Карън Мари Монинг ми поднесе доста изненади.

Shadowfever приключва поредицата за МакКайла Лейн и преследването на тайнствената реликва на феите Шийсаду по действително запомнящ се начин. Имах някакви съмнения, че в рамките на обичайния обем, авторката няма да може да приключи всички сюжетни нишки. Радвам се, че Монинг ме опроверга.

МакКайла най-после успява да разкрие собственото си минало, това на Барънс и истината за смъртта на сестра си. В процеса на разкритията тя се сблъсква с няколко предателства и загуби, които ще я съкрушат. Авторката действително не се колебае да докара героите си до загуба на целия им свят, и това е най-голямото й предимство. Наред с умението й да вкара няколко врътки в сюжета, така че читателя да не се чувства самодоволен от това, че очакванията му са оправдани донякъде. Всичко е логично и същевременно неочаквано.

Получих си дозата романтика, дозата кръв, дозата скръб и гняв, както и разкрития на всички мистерии.

…и честно казано не знам какво да пиша без да оспойля всъщност цялата поредица. „Совите не са това, което са”? „Очаквайте неочакваното”?  – и двете реплики са напълно верни.

Съжалявам, хора. Това е може би най-ужасното и кратко ревю в блога.

В прав текст – Shadowfever е достоен завършек на една прекрасна поредица. Въпреки че леко отворения край дава някаква вратичка за продължение, смятам че Карън Мари Монинг няма да продължи квинталогията Fever. Или поне няма да го стори от гледна точка на МакКайла Лейн. Може би някой от второстепенните герои би станал чудесен главен герои в някоя друга поредица. (Go, Dani MEGA O’Malley!)*

Лична оценка за цялата поредица Fever: супер-хипер добра, дели си първо място с тези за Мърси Томпсън и Кейт Даниелс.

*Благодарение на коментарите на CloveR, вече знам, че авторката е потвърдила, че ще има спин-оф поредица с главна героиня Дани!

Поредица Fever (The Chronicles of Mac O’Connor):
1. Darkfever – ревю
2. Bloodfever – ревю
3. Faefever – ревю
4. Dreamfever – ревю
5. Shadowfever

Поредица Dani O’Malley (Fever world): 

1. Iced – ревю
2. Burned  – ревю
3. Feverborn – ETA 2015
4. Feversong – ETA ?
5. Untitled – ETA ?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s