Реймънд Фийст: „Лисичи крал” & „Завръщането на изгнаника”


автор: Траяна 

След прочита на „Нокът на сребърния ястреб” най-после намерих време и възможност да прочета и следващите романи от новоиздадената у нас поредица на Реймънд Фийст – „Конклав на сенки”, които ще се опитам да ви представя накратко и поне донякъде безпристрастно, предвид факта, че авторът пише за аудитория от по-млади читатели.

„Лисичи крал”

Вторият том подхваща историята оттам, откъдето ни остави автора с финала на първата книга от поредицата. Тал Хокинс се завръща в Ролдем, за да намери начин да се превърне в част от свитата на херцог Каспар, и след известни маневри успява. Новото назначение на Тал бързо тръгва в посоката, която Конклавът на сенките е предвидил, и ородонът  се превръща в доверен човек на своя най-върл враг. След изпълнението на една-две деликатни задачи, обаче, херцогът показва истинското си лице, и Тал е предаден, което му позволява най-сетне да задейства отмъщението си.

„Лисичи крал” е типичния за Фийст роман – увлекателен до голяма степен, макар и предвидим като развитие на действието. Все пак не може да се отрече, че, сравнена с „Нокът на сребърния ястреб”, тази книга се отличава с далеч по-голяма динамичност, което според мен е предимство. Друг плюс на романа е изненадващата развръзка в края му – и то не толкова самата развръзка, колкото поставянето й в края на втората книга от трилогията.

За съжаление очакването ми, че в тази част от поредицата ще ни се позволи да опознаем и още някой герой, не се оправда. Разказът се води изцяло и единствено от гледна точка на Талвин, което донякъде е дразнещо едностранчиво. По отношение на действащите лица романът търпи и още една критика – Фийст пише за черно-бели герои, а същевременно „добрите момчета” вършат твърде съмнителни от морална гледна точка дела. Това не би трябвало да е проблем за зрели хора с вече изградена ценностна система, но опитите да се разясни на читателя, че Тал е само временно лош и ще се покае според мен са отчайващо неубедителни и незрели, особено за автор с дългогодишен опит като Реймънд Фийст.

„Завръщането на изгнаника”

Третата книга спокойно може да бъде считана за съвсем отделна от първите две – както вече споменах, развръзката на „Лисичи крал” поставя достатъчно убедително край на сагата за Талвин Хокинс.

Херцог Каспар Оласко е изоставен от Конклава на сенките на континента Новиндус – твърде далеч от възможността да се свърже с когото и да било от своите подчинени. За пръв път той ще трябва да се изправи срещу живота, без да се облагодетелства от потеклото, парите или властта си. Жестоката пустинна земя, от която започва пътят му, ще постави на изпитание издръжливостта му, а борбата за оцеляване – неговия мироглед. Срещата с двамина негови сънародници, обременени от тайнствен товар, се превръща в превратна точка за неговата съдба. Оласко трябва да се справя не само с ежедневието, но и с мистериозно проклятие, което може би ще доведе до края на Мидкемия.

Със „Завръщането на изгнаника” Фийст се връща към старата, изпитана формула за спасението на света и обикновените хора, които ще се борят за тази кауза. Разбира се, тук действието е развито в доста по-малък обем от обичайното за автора, главно защото романът е почти независим от първите два в поредицата. Все пак останах приятно изненадана, че в крайна сметка наблюдаваме развитие в характера на главния герой. При това не може да се каже, че развитието е необяснимо – напротив, херцогът на Оласко се променя под натиска на изменящите се обстоятелства около него. Сблъсъците с проблемите на простолюдието съвсем обосновано могат да променят светогледа на един отрасъл в разкош галеник на съдбата. Основната ми критика остава да важи, обаче – повечето второстепенни герои си остават двуизмерни, а сюжетът почти не се отклонява от главното действащо лице.

Трилогия „Конклав на сенки“:
1. Нокът на сребърния ястреб – ревю
2. Лисичи крал
3. Завръщането на изгнаника

Първоначална публикация в starlighter.info,
октомври 2008 г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s