Клей и Сюзан Грифит: Сивия монах


автор: Траяна 

The Greyfriar е една от онези книги, които ми се услаждат, но няма да влязат в графа „любими”. С нея съпрузите Сюзън и Клей Грифит поставят началото на обещаващата стийм-пънк-вампирска поредица „Империя на вампири”.

Годината е 2020. Човечеството, изтласкано на Екватора от вампирското нашествие преди 150 години, се готви за реконкиста над Европа. Надеждата за обединена атака над вампирите започва с политическия брак между наследницата на Екватория  и американски сенатор. Когато дирижабълът на принцеса Адела е нападнат от голям вампирски клан, и тя бива изолирана от охраната си, надеждата за хората изгасва.

На хоризонта обаче се появява героичната фигура на Сивия монах* – тайнственият защитник на човеците, който води партизанска война в самата Вампирска империя. Досещате се, че Сивия монах спасява Адела и на двамата им предстоят приключения и романтика.

Въпреки че The Greyfriar е слаб стийм-пънк и горе-долу стандартен вампирски роман,  комбинацията е успешна. Основно, защото писателите предоставят близък план върху двете общества. Хората са овладели парата и правят химични оръжия, и са изоставили религията и магията. В по-спокойните моменти от романа се разгръща контраста между свободна Екватория (наследницата на Британската империя), доста младата и агресивна Америка, и  различните парализирани от страх селища в Северна Европа.

От другата страна стоят вампирите, който не строят нищо, не се занимават със земеделие или дори някаква форма на скотовъдство (в която хората са добитъка), не пишат книги или музика. Изобщо те са лишени от всякакви признаци на цивилизационно общество. Въпреки това, вампирите не са мистериозно мълчаливи или животни, движени изцяло от инстинкт. По-скоро представляват версия на варварско общество в процес на експанзия. И са изцяло различен вид, а не ходещи немъртви.

Истината е, че сюжетът на места е предвидим, тъй като представлява преплитане на няколко добре познати клишета – принцесата в беда, обсебения от славата кандидат-жених, романтичния принц-враг, мистериозната Сила. И все пак ми бе приятно да се впусна в едно приключение из цяла Европа, да прочета за обсадените от вампирите Лондон и Единбург. Наред с авантюристичните нотки, авторите вкарват и някои изключително забавни сцени, които подчертават като цяло мрачната атмосфера.

Огромният плюс на този роман бе самият Сив монах, резултат от сблъсъка на двете култури. Каквото и да кажа за него ще е спойлер, но той беше най-достоверния образ, макар и една идея по-романтичен и идеализиран отколкото ми се харесва.

Огромният минус е усещането ми, че четох сценарий на аниме, а не роман. Битките са описани детайлно и до най-малкия замах, същевременно чувствата на героите са  непривично лаишки представени. Вместо да се напише как примерно Адела гледа през прозореца в посока към родината си, ми се съобщава, че тя е тъжна. Някак си от естетическа гледна точка стилът на писане е дразнещ с опростеността си. Не лош, просто… наистина чудесен материал за сценарий на аниме, нещо в стил „D., Vampire Hunter”.

Препоръчвам The Greyfriar като приятен приключенски роман с елементи на стийм-пънк, романтика и фентъзи, подходящ за кръвожадна YA аудитория. При по-зрели хора не би могъл да се класира като нещо изключително, но все пак е развлекателно и динамично четиво.

П.П. От блога на авторите разбирам, че черновата на втория роман в поредицата е готова и предстоят куп редакции. Пак от там разбирам, че българско издателство вече е направило запитване за правата за книгоиздаване, но не става ясно дали преговорите са завършили със сделка. Ами…, някой в маркетинговия отдел на въпросното издателство явно чете същите блогове като мен, за да си прави подбор на книгите. 🙂

Поредица Vampire Empire:
1. The Greyfriar
2. The Rift Walker – ревю
3. The Kingmakers – ревю

*На английски „сивите монаси“  (greyfriars) е прозвище на францисканците.

2 коментара за “Клей и Сюзан Грифит: Сивия монах

  1. Pingback: Tweets that mention Clay & Susan Griffith: The Greyfriar « Приумици -- Topsy.com

  2. Pingback: Clay & Susan Griffith: The Greyfriar | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s