Каролин Крейн: Игри със съзнанието


автор: Траяна 

Mind Games определено е най-уникалното ърбън фентъзи, на което съм попадала досега. Представете си комбинация от готик атмосферата на първия „Батман” и „Гарвана”, и болните герои от „Боен клуб”. Представете си отряд от супер герои, чиито супер сили са различни паранои, неврози, фобии и пристрастявания. Шантаво, а?

Съществуването на хора със специални психо-способности (телекинеза, пророчески дарби, четене на мисли и т.н.*) е спорно сред жителите на Мидсити. От осем година насам вълна необичайни престъпления залива града. Сега върлува телекинетик масов убиец, който хвърля тухли по главите на жертвите си. По петите му като хрътка търчи шериф Ото Санчес, но убиецът постоянно му се изплъзва.

Джъстин Джоунс обаче си има по настоятелни проблеми от това да си търси шапка с желязна конструкция. Предстои й да получи кръвоизлив в мозъка. Точно в момента, например, има главоболие, което ще прерасне в спукан кръвоносен съд. Също като майка й. Остават й само няколко минути живот. Може би трябва да отскочи до спешното отделение?

Страхът от болестта трови живота й до така степен, че когато собственикът на монголски ресторант Пакард й предлага възможност да го преодолее, тя веднага сграбчва възможността. Единственото, което трябва да направи е да намери жертва, върху която да прехвърли хипохондричните си страхове. Но не става просто така – на Джъстин й е разрешено да „зингва” единствено хора, посочени й от Пакард. Хора, който са извършили ужасни неща и са се разминали с присъдата. Хора, на които трябва да им се отнеме всякаква сигурност, илюзия и надежда. Хора, които трябва да бъдат „рестартирани”, за да осъзнаят престъпленията си и да ги изкупят.

Джъстин се отзовава в отрядът на „Обезверяващите”. Пакард прозира същността на жертвите и произнася присъдата, а екипът от супер злодеи/герои налага безпощадно наказание.

Mind Games се различава от всичко, на което съм попадала. Трябва да имаш много странно чувство за хумор, за да създадеш главна героиня хипохондричка, главен герой едновременно чаровник и манипулатор от класа. Забавлявах се безумно много с второстепенните герои – членовете на екипа. Срещаме комарджия, алкохолик, руска фаталистка, човек постоянно тревожещ се за глобалните проблеми, и всякакви други индивиди с такива фобии, каквито не би ми и хрумнало да се сетя, че съществуват. В същото време постоянно се чудех дали и аз нямам някаква скрита невроза, която да определя поведението ми. Може би единственият герой, който ме дразнеше откровено е Ото Санчес, който по описание прилича на Бойко Борисов (плюс барета, минус словесните бисери).

Каролин Крейн е не само оригинална, но и много добра разказвачка. Читателят придобива представа за Мидсити чрез бегло споменати впечатления на Джъстин, коментари върху новата мода на каските, кратки и стегнати описания. Същевременно сюжетът е просто непредвидим и за мен бе шокиращ края, който изневиделица зави на 180 градуса.

Mind Games е истинско бижу, което трябва да бъде четено и възприемано с хумор, защото иначе е твърде психиращо и мрачно. Не се препоръчва на хора с лабилни нерви и неврози – просто описанията на страховете са твърде начесто и ярки, за да не повлияят на читателите.

Трилогия „Обезверяващите“:
1. Mind Games
2. Double Cross – ревю
3. Untitled (ETA 2011)

*Ъъъ, моля да ми простите това, че не ползвам термините за тия способности, но не чета конспиративни теории за извънземните и как да открием божественото си Аз, така че не ги знам.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s