Гейл Керигър: Без вина


автор: Траяна 

Какво ще направите, ако:

а) съпругът ви е убеден, че му изневерявате;
б) семейството ви не иска да има нищо общо със скандала;
в) изгубите работата си;
г) не можете да задържите закуската в стомаха си, заради „зачатъчно неудобство”;
д) ви преследват калинки убийци?

Не знам за вас, но в Blameless лейди Алексия Маккон успява да превъзмогне депресивния импулс просто да спи и да отпътува за Италия в опит да изрови истината за себе си и невъзможното „зачатъчно неудобство”. В родината на баща си, тя ще се срещне с поредния ненормален учен, ужасно нервно куче, настоятелно преследващи я вампирски миниъни и болезнено фанатизираните рицари тамплиери.

Третият роман в поредицата „Протектората на слънчобрана” е доста по-добър от предходния. Пътуването на Алексия през Франция, Швейцария и Италия е чудесно балансирана смесица от стийм-пънк джаджи, трилър разследване, екшън преследване и комични второстепенни герои.

Гейл Керигър развива сюжета си в желаната посока, без да принуждава героите да вършат неприсъщи за тях неща. Начинът, по който Алексия приема бременността си, се променя по много естествено и логично, и създава усещане за развитие в характера й. Постепенно второстепенните герои придобиват собствен живот, извън сенките на Алексия и Конъл. Проф. Лайъл, лорд Акелдама, мадам ЛеФо, майор Чанинг Чанинг от Честърфийлдските Чанинг, Флут, дори глуповатата мис Хисълпени показват нови качества и в описанието им няма нищо излишно, скучно или нелогично.

Смях се до сълзи с пиянските изстъпления на Конъл, включващи формалдехида от лабораторията на проф. Лайъл. Забавлявах се и с крийпи фанатизма на тамплиерите. Подхилквах се над вманиачения в изследванията си немец. Забавлявах се, когато Алексия сухо описа Флоренция като „оранжева”. Бях приятно изненадана, когато стана ясно, че потентата (вампирския съветник на Викория) се казва сър Франсис Уолсингам.

Просто се забавлявах с Blameless и препоръчвам дори като самостоятелно четиво без предходните в поредицата.

Поредица „Протекторатът на слънчобрана”:

Soulless  – ревю
Changeless – ревю
Blameless
Heartless – ревю
Timeless – ревю

Advertisements

2 thoughts on “Гейл Керигър: Без вина

  1. Резюмето много добре звучи, определено ще е интересна книгата. Много книги излизат на пазра, но все по-рядко се срещат качествени книги с интригуващ и нов сценарий…

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s