Лоис Макмастър Бюджолд: За честта на Вор


автор: Траяна 

Този уикенд отново прочетох първите две книги от Ворската сага на Лоис Макмастър Бюджолд. Ей така – заради удоволствието да препрочета нещо леко и незатормозяващо. Всички обичат Майлс Воркосиган – той е грозноват и дребен, но безкрайно интелигентен, авантюристично настроен, има чувство за хумор, и не се страхува от нищо. Освен това има и късмет.

И понеже всички обичат Майлс, всички харесват Бюджолд. А тя не се отличава с кой знае колко блестяща стилистика – пише просто, стегнато и разбираемо. До толкова, че на моменти повествованието звучи сухо, едва ли не в телеграфен стил. „За честта на Вор”, колкото и да е приятна книга, не е върхът на писателските умения. Истината е, че трябваше да се примиря с прекалено многото възклицателни в пряката реч на героите в началото на романа и на моменти нелогични подскоци в разсъжденията на Корделия.*

Ръководителката на изследователска мисия от Бета, капитан Корделия Нейсмит, се връща в лагера на екипа си, за да открие, че част от екипажът й е избит от вражески войници. Самата Корделия бива пленена от известният Касапин от Комар – разжалваният от адмиралски пост бараярец Арал Воркосиган. Капитан Воркосиган е жертва на метеж на собствения си кораб и изоставен на планетата, за да умре. За да оживеят двамата трябва да се доберат до комуникационната техника, скрита на няколко дни път. Борбата за оцеляване на негостоприемната планета сближава Корделия и Воркосиган, и въз основа на взаимното уважение се поражда и любов. Нещата обаче не са прости, защото Бараяр започва инвазия към съюзническата на Бета планета Ескобар. Следвайки дългът си Корделия се връща на Бета, а Арал заминава за Бараяр.

„За честта на Вор” е странен мелез между спейс-опера и любовен роман. В тази книга няма достатъчно космически битки, за да е истинска спейс -опера, но има достатъчно интересни герои, за да задвижват сюжета. От друга страна „романтиката” е много, много стегнато описана, но е убедителна, само и единствено, защото и двамата герои са зрели хора, които знаят какво искат от живота, кое е важно за тях и не се страхуват да работят за изпълнението на мечтите си. Харесва ми факта, че и двамата са мотивирани от дълга си, без да развяват дразнещо патриотичен флаг.

Това, което измъква „За честта на Вор” от средняшката графа в графа „добра книга” са политическите интриги на Бараяр и доста странното му военизирано общество. Мисля, че и самата Бюджолд го е осъзнала и затова следващият по хронология роман – „Бараяр” се фокусира интензивно точно върху разгръщането на вътрешните за империята конфликти.

Гласувам с две ръце за това четиво, но преди всичко като прелюдия към една от най-обичаните спейс-опери в последните двайсет години, отколкото като самостоятелна творба.

=====

*Последното може и да се дължи на недобър превод.

Поредица „Сага за Вор”: 

0.1 Дилемата на съноплетачката
0. Без гравитация
1. За честта на Вор
2. Бараяр – ревю
3. Наемниците на Дендарии
4. Игрите на Вор
5. Сетаганда
6. Етан от Атон
7. Братя по оръжие
8. Границите на безкрая
9. Огледален танц
10. Императорска гвардия
11. Комар
12. Цивилна кампания
13. Дипломатически имунитет
14. Сделката на капитан Ворпатрил – ревю
15. Криожега

Advertisements

2 thoughts on “Лоис Макмастър Бюджолд: За честта на Вор

 1. Определено преводите на места са просто претупани.
  Наскоро прочетох „Сетаганда“ и „Цивилна кампания“ в оригинал и въпреки, че като цяло преводът е добър, имаше няколко момента, в които смисълът на казаното беше обърнат съвсем наобратно.

  да речем:
  „Doubtless they also discreetly scanned their guests“
  или в превода:
  „Без никакво колебание сканираха гостите“

  има и изпуснати пасажи.

  Иначе вярно „За честта на Вор“ е доста по-слаба от „Бараяр“ ( и доста други кники от поредицата), но си струва да бъде прочетена.

  Like

  • Качеството на преводите и цените на книгите са причината напоследък да предпочитаме купуването на книги в оригинал. Довече ще отскочим до Панаира на книгата, но вероятно само ще гледаме като гаврошчета.

   Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s