Илона Андрюс: Magic Burns


автор: Траяна 

Три месеца след случая с упира от Magic Bites, Кейт Даниелс работи като офицер по свръзката между Наемническата гилдия и Ордена на милосърдната помощ. Новата позиция й позволява да закърпва дупката с финансите, а и й дава достъп до поверителна информация.  Репутацията на Кейт като приятел на Глутницата върколаци постепенно се разнася из града. Новият й статут означава, че Глутницата предпочита се обръща единствено към нея като член на Ордена.

Когато мистериозно телепортитащ се стрелец открадва картите на Глутницата, съвсем естествено Господарят на зверовете се обръща за помощ към Кейт. В търсене на крадеца нашата героиня открива малкото хлапе Джули, чиято майка е изчезнала заедно с цялото си вещерско сборище.

Внезапно Атланта започва да прелива от немъртви чудовища и същества от келтската митология и става ясно, че само Кейт и Глутницата могат да попречат на боговете да оживеят по време на предстоящото няколко-дневно избухване на магията.

Magic Burns е една идея по-добре изградена книга от предходната в поредицата. Не че историята е чак толкова по-добра или интересна от Magic Bites. По-скоро образът на главната героиня е доста по-изяснен и навика й да дърпа дявола за опашката с идиотски забележки не е толкова набиващ се на очи. Освен, че става ясно защо точно е избрала да води живот на самотник, все пак наблюдаваме и промяна в начина й на общуване. Взаимоотношенията й с Джули разкриват и нежната част от същността й, а любовната история с Господаря на зверовете Къран започва да се разгръща, макар и бавно.

Ужасно много ми хареса и факта, че светът на Илона Андрюс става все по-детайлен и реален. На политическата сцена се появяват и нови фракции, а напрегнатото очакване на магическото избухване е изградено с истинско майсторство. Като цяло си личи, че съпрузите Гордън са поизгладили стила си на писане и са избистрили концепцията за това накъде и как искат да развиват героите в поредицата си.

Минуси:
–         претрупан с твърде много битки край на романа;
–         убийството на единия от второстепенните герои можеше да бъде спестено

Плюсове:
–         миналото на Кейт започва да придобива рамка;
–         постепенния начин, по който героинята се сдобива с приятели и близки, без да губи циничния си светоглед, но пък позагубвайки едноизмерната си клишираност от първата част на поредицата;
–         все по-интересен и детайлен сетинг

Поредица „Кейт Даниелс”:

1. Magic Bites – ревю
2. Magic Burns
3. Magic Strikesревю
4. Magic Bleeds – ревю
5. Magic Slays – ревю
5.5. Gunmetal Magic – ревю
6. Magic Rises – ревю
7. Magic Breaks  – ревю
8. Magic Shifts – ревю
9. Magic Binds – ревю
10. Magic Triumphs – ETA 2018

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s