Гейл Керигър: Без душа


автор: Траяна 

Soulless от Гейл Керигър беше най-приятната изненада в последните няколко месеца. Като циганско лято, дошло точно, когато съм подготвила зимните си дрехи. Вече бях започнала да си мисля, че роман съдържащ върколаци, вампири и смела главна героиня не може да ме заинтригува, но Керигър го направи още в първата глава.

Лондон по времето на кралица Виктория е странно място – чудесата на научните открития постоянно оборват вкоренените суеверия, но обществото продължава да следва нормите на поведение, които поставят жената у дома. Мис Алексия Таработи носи с достойнство титлата „стара мома” и се възползва изцяло от малките свободи, които тя й позволява. Точно заради това решава да се измъкне от балната зала в дома на дукесата, и да си поръча чай и пастички в библиотеката. Вместо заслужената късна закуска, представете си, я напада вампир. А дори не са били представени един на друг както се полага на добре възпитани хора с благородно потекло! На мис Таработи не й остава нищо друго, освен да въведе ред посредством слънчобрана си.

Нещастния инцидент случайно ескалира до убийството на вампира  и лорд Конъл Маккон (алфа на лондонската глутница и ръководител на Бюрото за регистриране на свръхестественото) се появява на сцената. Какво неудобство за мис Таработи, която го намира за крайно дразнещ след инцидента с таралежа. Уверявам ви, че отношението й няма нищо общо с възмутителните му шотландски корени, след като самата тя е наполовина италианка с доста изразен нос. Да не говорим, че няма душа. Последното е тайна и ви го споделям под секрет, защото знам че сте дискретни, и няма да пуснете никакви слухове.

Странната смесица от стийм пънк, паранормален романс и ърбън фентъзи предлага достатъчно елементи от трите жанра, за да се хареса на феновете и на трите. Трудно ми е да си представя, че някой може да не се забавлява с тази книга. В нея има чудесен сюжет, романтика и ухажване в умерени количества, интересни герои и логични обяснения за свръхестественото. Преди всичко Гейл Керигър успява да обрисува по прекрасен начин своето измислено общество, в което вампирите и върколаците живеят съвсем цивилизовано сред нормалните хора. Абсурдните ситуации и обществените догми в романа са описани с много тънка ирония, която откровено напомня за Джейн Остин и Сузана Кларк.

Едно от големите достойнства на Soulless е, че може да бъде четена изцяло самостоятелно. Сюжетът по никой начин не изисква от читателя да си купи следващия роман от поредицата „Протектората на слънчобрана”, но аз лично смятам да си налея чаша чай и да прочета следващия том с удоволствие.

Поредица „Протекторатът на слънчобрана”:

1. Soulless
2. Changeless – ревю
3. Blameless – ревю
4. Heartless – ревю
5. Timeless – ревю

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s