Нийл Геймън: Чупливи неща


автор: Траяна 

Понякога не ние четем книгите, те ни четат. Сборникът на Нийл Геймън „Чупливи неща” е точно такава любопитна книга, която изучава сърцата и умовете на човеци и чудовища, а тук-таме дори гадае за същността им върху вътрешностите им.

Уводните изречения на това ревю може би звучат малко зловещо, но и повечето от произведенията в сборника са в доста тъмни краски. Едно е сигурно – независимо дали Геймън пише романи, комикси, поеми или разкази, винаги ще има някаква леко зловеща нишка, която се прокрадва в сюжета. В този сборник обаче се е постарал да събере такива произведения, че да ни напомнят за крехките неща, които можем да счупим – тук нечие сърце, там нечия мечта или спомен.

В уводната част Геймън разказва с по няколко изречения историята около създаването на всяко произведение, а също така обяснява защо то е включено в сборника. Препоръчвам ви дори да изчитате всеки увод, преди да прочетете самите разкази, защото дори уводните думи звучат като истинска приказка. Геймън е от хората, които могат да създадат съвременна градска легенда и да й предадат такава достоверност, че тя да се преразказва след това около лагерния огън, точно както правят месеците на годината в „Председателят Октомври”. Нийл освен това не се бои да комбинира стиловете на Х. Ф. Лъвкрафт и сър Артър Конан Дойл („Етюд в изумрудено”), да поспори с К. С. Луис за края на неговата „Нарния” („Проблемът със Сюзън”) и да създаде своя разказ в стил Лафърти („Слънчевата птица”).

Добре е първо да прочетете поемата в немерена реч „Инструкции”, която ще ви насочи какво да правите, ако попаднете в приказка или просто как да четете този сборник. След това можете да седнете край огъня на месеците в „Председателят Октомври” и да послушате историите им. На сутринта изпийте в Ню Орлиънс по чаша гъсто кафе с псевдоантрополога от „Горчива утайка”, а на обед похапнете в компанията на епикурейците от „Слънчевата птица”. Вечерта отидете на странно парти, където ще се научите „Как да разговаряте с момичетата по купони”. Само че внимавайте на връщане от купона, за да не се засечете случайно с неприятните господа Смит и Алис, които нашият Шадоу среща в „Монархът на долината”.

Дълго време българските издатели пренебрегваха късата форма във фантастичния жанр и се бояха да превеждат сборници, но през последните две години положението като че ли се попромени. Радвам се, че сравнително бързо видяхме и българско издание на „Чупливи неща”, защото мисля, че всеки ще намери по нещо за себе си в сборника. Не пропускайте тази страхотна колекция, обединила 31 произведения, получили през последното десетилетие множество номинации и престижни награди.


Съдържание:

Увод
Етюд в изумрудено (награда за най-добра новела на сп. „Локус” за 2004 г.; награда „Хюго” за 2004 г. в категорията за разказ)
Рилът на феите (Можете да прочетете поемата ТУК)
Председателят Октомври (награда за най-добър разказ на сп. „Локус” за 2003 г, номинация за Световна награда за фентъзи 2003 г.)(Можете да прочетете разказа ТУК)
Тайната стая
Забранени невести на роби без лица в тайната къща на нощта на страховитото желание (награда за най-добър разказ на сп. „Локус” за 2005 г.)
Кремъците по алеята на спомените
Край на работното време (награда за най-добър разказ на сп. „Локус” за 2004 г.)
Ставам човек дърво
Горчива утайка (номинация за най-добра новела на сп. „Локус” за 2004 г.)
Другите
Спомени и съкровища
Добрите момчета заслужават услуги
Фактите в случая с отпътуването на госпожица Финч
Странни момиченца
Арлекин Валентин
Златокоска
Проблемът със Сюзън (номинация за най-добър разказ на „Британски награди за фентъзи” за 2005 г.)
Инструкции
А питаш ли на мен какво ми е?
Моят живот
Петнайсет рисувани карти от вампирско Таро
Звена от хранителната верига
Групата на съчинителите на болести
Накрая
Голиат
Страници от дневник, намерен в кутия за обувки, оставена в автобус на „Грейхаунд”, някъде между Тълса, Оклахома и Луисвил, Кентъки
Как да разговаряме с момичетата по купони (номинация за „Хюго” за 2007 г. в категорията за най-добър разказ)
Денят, в който дойдоха летящите чинии
Слънчевата птица (награда за най-добър разказ на сп. „Локус” за 2006 г.)
Изобретяването на Аладин
Монархът от долината (номинация за най-добра новела на сп. „Локус” за 2004 г.)

Първоначална публикация в starlighter.info,
февруари 2008 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s