Касандра Клеър: Град от стъкло


автор: Траяна 

Без да губи и за момент от темпото на „Град от пепел“ Касандра Клеър прехвърля действието на трилогията в света на нефилимите. В опит да излекува майка си от продължителната кома Клари Феърчайлд решава да замине за Идрис. Джейс, разбира се, е на друго мнение –  Клари трябва да остане в Ню Йорк и да не се намесва в предстоящата битка. Защото в Аликанте, Градът от стъкло, врят и кипят подмолни опасности.

Клари ще го открие сама по не особено приятен начин.

Прехвърляйки се чрез портал в столицата на Ловците на сенки, тя неволно нарушава закона и е принудена да крие своята дарба да измисля нови руни. Не само, че агентите на Валантъйн следят действията й, а и управниците на града я смятат за опасна. В лицето на очарователния нефилим Себастиан, обаче, тя открива неочакван съюзник и настоятелен ухажор.

Сюжетът на  третия роман от поредицата успява да сграбчи читателя за гърлото и да го стиска неумолимо до края. Агресивните действия на Валантъйн предизвикват истински политически хаос сред нефилимите, и Клеър майсторски успява да преплете интригите на различните фракции с централното действие, което се върти около разследването на Клари & СО.

Себастиан внася нов динамизъм в отношенията между главните герои, а разкриването на изродщината на Валънтайн прави „Град от стъкло“ една идея по-мрачна от предходните книги. Макар и с предвидим край, романът има чудесна структура – динамизмът и описанията идеално я балансират. Грандиозната битка на финала е гарнирана с малка изненада, която наистина го превръща е „хепи енд“.

Касандра Клеър е наистина добра разказвачка, а силата й се дължи на психологическия й подход към героите. Харесах начина, по които големият злодей придобива положителни черти без да излиза от образ и да стане дотолкова симпатичен, че да го съжаляваме. Хареса ми и факта, че промените в основните образи са логични и разбираеми.

Само остана да ме гложди мисълта накъде точно авторката ще развие една толкова добре завършваща трилогия в предстоящата четвърта книга City of Fallen Angels. Мъчно ми е, когато писателите продължават да копаят в същите идеи, след като веднъж са завършили основния сюжет и са вързали висящите конци на страничните. Обикновено не се получава много добър резултат.

Поредица „Реликвите на смъртните”:

1. Град от кости – ревю
2. Град от пепел – ревю
3. Град от стъкло
4. Град на паднали ангели – ревю

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s