НФ & Ф на българския пазар – октомври 2010


Октомври дойде с дъжд и студ, а аз отново преглеждам в мрежата дали пък случайно издателите няма да ме зарадват с нещо интересно в жанра.

За 168 книга от поредицата си „Избрана световна фантастика” ИК „Бард” са избрали „Малкия брат” от Кори Доктороу. Романът е номиниран за „Хюго” и от достоверен източник знам, че е препоръчителен. На 11 октомври очакваме и девето сказание от „Малазанска книга на мъртвите” от Стивън Ериксън„Прах от мечти”. Отново от „Бард” предлагат второ издание на „Никога, никъде, никой” –  мрачната версия на Нийл Геймън на „Алиса в страната на чудесата”. Знам, че първото издание е вече изчерпано, но пък бих се радвала да видим на български и нови неща от Геймън. Все пак продължението на „Американски богове” –  Anansi Boys е логичния избор за каталога на „Бард”, но те просто пренебрегват това вече пета година. Ехооо?

От „ИнфоДАР” очакваме т. 2 от „Освободения Юда” от Питър Ф. Хамилтън и новото издание на „Интервю с вампир” от Ан Райс. Би ми се искало издателството малко да се поспре с романизираните сериали и отново да позасилят фантастиката… Уви, чиклит поредиците явно се продава по-добре.

На страницата на „СофтПрес“ няма обявено друго от жанра освен „Страна на сенките“, трети том от поредицата на Алисън Ноел „Безсмъртните“, която се очаква да излезе тази седмица.

Издателство „Прозорец”, царете на зарязаните по средата поредици, този път поне предлагат самостоятелен роман, а именно – „Портите” от Джон Конъли. Тъй като главното действащо лице е единайсетгодишно хлапе, предполагам че отново ще си имаме работа с вариация на „Хари Потър”. От друга страна Конъли има номинация за „Брам Стокър”, така че може би романът ще се доближава като усещане до култовия хорър за деца „Абарат”.

Фондация „Човешката библиотека“ са издали „ежегодника си за фантастика от цял свят и във всички изкуства, фантастология и футурология” – ФантАstika 2009 със съставител Атанас П. Славов. Надявам се по-голямата част от 400-те страници да са разкази, а не статии.

Този месец програмата на издателство „Ибис” включва следните романи от YA вампирската вълна:

„Танцът на мъртвите момичета“ (кн. 2 от поредицата „Вампирите от Морганвил“) от Рейчъл Кейн – ще бъде на пазара на 06/10.

„Сенчести души“ (кн. 6 от поредицата „Дневниците на вампира: Завръщането“) от Л. Дж. Смит ще бъде публикувана на 12/10.

„Заклинателка” (кн. 3 от поредицата „Нощен свят”) от Л. Дж. Смит ще бъде на пазара от 19/10.

„Град от стъкло” (кн. 3 от поредицата „Реликвите на смъртните”) от Касандра Клеър ще бъде достъпна на пазара от 29/10.

2 коментара за “НФ & Ф на българския пазар – октомври 2010

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s